StoryEditor

Keď sa lieky menia na jed: Kto by si mal dávať pozor na citrusy

28.02.2020, 16:30
Lieky sú výdatným pomocníkom imunitného systému, bez nich by sme oveľa častejšie zomierali na infekčné choroby, rakovinu, infarkt, mŕtvicu a stovky ďalších chorôb.

Na aké vedľajšie účinky sa pacienti sťažujú najčastejšie?
Počet hlásených nežiaducich účinkov rastie, čo je do istej miery dané aj tým, že dnes môžu pacienti hlásiť nežiaduce účinky priamo, teda sami, nezávisle od svojho lekára. Avšak nie je ani také podstatné, či je týchto hlásení päť alebo desaťtisíc, ale to, že sú hlásené nové a závažné nežiaduce účinky. Je tiež dôležité, aby ľudia hlásili najmä účinky neočakávané, o ktorých sa pacient nedočíta v príbalovom letáku. Pre odbornú verejnosť je to správa, že by stálo za to preskúmať, či ide o náhodný výskyt, alebo či sa podobné hlásenia objavujú aj v iných krajinách sveta a či medzi nežiaducim účinkom a liekom existuje súvislosť. Potom sa z toho totiž stáva samostatný príbeh, v ktorom sa rieši, o akú závažnú reakciu ide a či by sa nemal jej výskyt doplniť do písomnej informácie. Čo sa, mimochodom, deje relatívne pravidelne. Bolo napríklad zistené, že liek na suchý kašeľ Dextrometorfán môže vyvolať závislosť a od októbra 2019 je to novo uvedené aj v písomnej informácii. Ak sa pozriete na štatistiky krajín, ktoré tieto dáta poctivo evidujú, zistíte, že dosť vedľajších účinkov, ktoré lieky vyvolávajú, je závažných a že na ne možno aj zomrieť.

Väčšinou ide však o nevyliečiteľných onkologických pacientov...
Áno, vždy totiž záleží nielen na tom, čím je pacient liečený, ale aj na jeho celkovom stave. A práve protinádorová liečba môže byť spojená s radom nežiaducich účinkov – útlmom krvotvorby, rôznymi neurologickými účinkami alebo toxicitou, ktorá postihuje pľúca, obličky či pečeň. Takto sú liečené desaťtisíce pacientov ročne, takže sa môže stať, že z celkového počtu sa potom u tých takmer 200 pacientov prejavia nežiaduce účinky, ktoré vedú až k úmrtiu. Nádorové ochorenia navyše postihujú najmä staršie osoby, ktoré môžu mať ešte pred začatím liečby aj ďalšie vážne ochorenia, a tie priebeh protinádorovej liečby skomplikujú.

Prekvapilo ma, že nežiaduce účinky u pacientov hlásia u nás najčastejšie pediatri. Máte pre to nejaké vysvetlenie?
Informácie, ktoré dostávame o nežiaducich účinkoch, sú do značnej miery skreslené tým, aké postavenie má spomínaný liek na trhu a v spoločnosti. Veľa hlásení sa totiž týka očkovacích látok, čo súvisí s tým, že existuje pomerne veľká skupina ľudí, ktorých, mimochodom, považujem za mimoriadne nezodpovedných jedincov, ktorí očkovanie z princípu odmietajú. Celkovo to vytvára atmosféru, keď sa akákoľvek reakcia po očkovaní hlási ako nežiaduci účinok.

Ale to je predsa dobre, alebo nie?
Áno, samozrejme, je úplne v poriadku, že najmä v prípade detí sú hlásené aj napríklad menej závažné nežiaduce účinky. Na druhej strane pri lieku, ktorý sa používa napríklad na zníženie hladiny cholesterolu, a tým aj kardiovaskulárneho rizika, podobnú tendenciu – hlásiť každú svalovú bolesť alebo zvýšenie hodnôt pečeňových testov, teda nezávažné a známe vedľajšie účinky, nepozorujeme. Chcem tým len povedať, že tieto správy sú do značnej miery ovplyvnené celkovou náladou, ktorá okolo očkovania v posledných rokoch panuje. O tom tiež svedčí fakt, že najviac nežiaducich účinkov hlásených pacientmi je práve tých spojených s očkovaním.

Ktorých ďalších liekov, okrem vakcín, sa hlásenia týkajú?
V jednom čase to boli hormonálne kontraceptíva, laicky antikoncepcia. Ďalej inhibítory protónovej pumpy, ktoré sa užívajú proti prekysleniu žalúdka, pretože potláčajú sekréciu kyseliny chlorovodíkovej. V minul...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 03 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 08:41