StoryEditor

Liečia krvný tlak, nespavosť, či prostatu. Bylinky zvyčajne pomáhajú, na niektoré si však treba dať pozor

05.10.2019, 00:00
Rastlinná „lekáreň“ predstavuje obrovskú zásobáreň látok, ktoré príroda s predstihom pripravila pre situácie, v ktorých ich budeme potrebovať.

Liečiť choroby a mierniť bolesť pomocou rastlín sa ľudstvo snaží už od svojho zrodu. Milióny rokov. Ostatne, aj dnešné divoké šimpanzy cielene zbierajú liečivé byliny, ktoré si kladú na rany. A kostrové vzorky neandertálcov svedčia o tom, že aj naši pravekí bratranci používali na zápalové ochorenia dutiny ústnej napríklad kôru z topoľa. Podľa vedcov totiž pôsobí ako prírodné antibiotikum. Rastliny a odvary z nich boli jedinou účinnou zbraňou proti chorobám až do 19. storočia. Z nich potom vyšiel aj rad dnes používaných liekov.

​„Aj pôvod prvého syntetického lieku, kyseliny acetylsalicylovej, je v prírode,“ opisuje Pharm. Dr. Ivana Lánová vznik najstaršieho synteticky pripraveného liečiva, dnes bežne predávaného napríklad pod názvami Aspirín, Acylpyrín alebo Anopyrín. Takzvané salicyláty, ktoré sú zložkami vŕbového lístia a kôry, boli používané už v starovekom Egypte. „A v roku 1897 bola potom syntetizovaná kyselina acetylsalicylová,“ datuje lekárnička vznik populárneho lieku proti bolesti a horúčke.

Aj napriek veľkému boomu syntetických liečiv a ich priemyselnej výrobe stále existujú lieky, ktoré obsahujú skutočné výťažky z rastlín. A nie je ich málo. Najčastejšie siahajú pacienti po bylinkách ako doplnkoch ku klasickej liečbe. Asi najrozšírenejšie sú vo forme bylinných čajov, mastí, sirupov alebo kvapiek. „Z jednodruhových čajov sú najpredávanejšie harmanček, repík, medovka, lipa, šalvia či žihľava. Zo zmesí vyhrávajú čaje na liečbu urologických ťažkostí, pri problémoch s prieduškami, pri nachladnutí, nespavosti či zažívacích ťažkostiach. Druhé miesto obsadzujú sirupy a pastilky na kašeľ. Väčšinou bývajú vyrobené zo skorocelu, z materinej dúšky, islandského lišajníka, tymianu, ibiša a brečtanu,“ hovorí Ivana Lánová.

Palma trpasličia na prostatu

Pretože čoraz častejšie predpisovanie antibiotík vedie k vzniku odolných superbacilov, ktoré sú súčasnými liekmi už pomaly nezničiteľné, hľadá mnoho ľudí v boji so zákernými baktériami účinnú zbraň práve v prírodných produktoch. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je liečba rastlinami praktizovaná trikrát až štyrikrát častejšie ako klasická medicína. Antibakteriálne a imunostimulačné účinky sa napríklad prisudzujú muškátu Pelargonium sidoides. Hovorí sa mu „juhoafrická pelargónia“ alebo „umckaloabo“, čo v africkom jazyku zulu znamená „silný kašeľ“. Práve na ten totiž extrakt, ktorý sa z koreňa tejto rastliny vyrába, pôsobí liečivo. „Prispieva k liečbe bronchitídy vo fáze, keď ešte nevyžaduje antibiotickú liečbu. Počas ochorenia horných dýchacích ciest možno podávať aj echinaceové prípravky, ktorým sa prisudzuje protizápalový úči...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Kvíz: Viete, ktoré bylinky sú na obrázkoch? Otestujte sa! 02 - Modified: 2024-03-20 06:30:00 - Feat.: - Title: Pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy 03 - Modified: 2024-01-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Terapia rastlinami. Naučte sa, ktoré bylinky môžu byť liekom 04 - Modified: 2023-09-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Odborník na liečivé rastliny: V Európe sa liečba depresie začína ľubovníkom 05 - Modified: 2023-07-31 19:03:01 - Feat.: - Title: Kvíz: Viete, aké liečivé schopnosti majú tieto bylinky? Otestujte sa
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
14. apríl 2024 03:17