StoryEditor

Detoxikačné diéty sú nezmysel. Môžu byť nebezpečné, tvrdí odborník

02.03.2019, 23:00
Autor:
Jan ČápJan Čáp
Čomu sa v našom trávení hovorí „mozog pod bránicou“ a čo vám príbalový leták o účinkoch lieku nepovie?

Už pred 10 rokmi ste v knihe Zdravá výživa pre každý deň venovali podkapitolu zapíjaniu liekov. Prečo sú takéto informácie dôležité?
Sú dôležité preto, že ak pacienti nezapijú lieky poriadne, tak ani tie najdokonalejšie nebudú predvídateľne a spoľahlivo fungovať. To v niektorých prípadoch môže spôsobiť veľmi nebezpečné komplikácie, predovšetkým pri liekoch, ktoré sú dôležité pre fungovanie srdca, obličiek a ďalších dôležitých orgánov.

Môžete uviesť príklad, kedy pacienta ohrozí zle zapíjaný liek?
Napríklad v prípade pacienta užívajúceho lieky na riedenie krvi. U takého človeka môže účinok liekov kolísať – na jednej strane hrozí vznik krvných zrazenín v žilovom systéme a následná embólia (upchatie tepny, pozn. red.), na druhej strane môže, napríklad po páde, začať krvácať do mozgu, pretože mal krv nariedenú príliš. Uvádzam extrémne prípady, ale pýtate sa na hlavné nebezpečenstvo. Ďalšie vážne komplikácie môžu nastať aj pri liekoch, ktoré pacienti berú po transplantáciách a ktoré tlmia imunitný systém, aby neodmietal transplantované tkanivá.

Čo vyplynulo z prieskumu, ktorý vlani mapoval povedomie ľudí o týchto účinkoch?
Potešujúce bolo, že veľké percento ľudí si uvedomuje, že nemá lieky miešať s alkoholom. A tiež v rebríčku odporúčaných nápojov na zapíjanie správne uvádzali ako najvhodnejšiu neperlivú vodu. Možno ma prekvapilo, že nesýtené minerálky boli až na šiestom mieste. Skôr by im pristalo miesto druhé, za bežnou vodou, a sladké nápoje by sa, naopak, mali posunúť nižšie.

Na akom princípe premieňajú nápoje účinky lieku – či už ho tlmia, alebo úplne potlačia?
Nápoj môže ovplyvniť vstrebanie liekov tým, že výrazne zmení zloženie tráviacich tekutín v žalúdku. Absolútne množstvo lieku, ktoré sa do organizmu vstrebe, závisí totiž aj od zloženia týchto tekutín. To môžu napríklad veľmi nepriaznivo ovplyvniť sýtené vody – kyslosť tekutín v žalúdku sa môže výrazne zvýšiť a znížiť tak účinok liekov, napríklad antibiotík.

Tie kyslé ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 03 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
16. apríl 2024 05:06