StoryEditor

Ako sa naučiť cudzí jazyk či schudnúť? Recept je pomerne jednoduchý, radí expert

27.11.2018, 09:00
Autor:
Jan ČápJan Čáp
Poraďte druhým, ako na to, a razom sa týmto návodom začnete lepšie riadiť aj vy.

Ako nájsť účinný recept na učenie, chudnutie alebo ako si konečne odvyknúť fajčiť? Poraďte druhým, ako na to, a razom sa týmto návodom začnete lepšie riadiť aj vy. „Odovzdaním rady sa vlastne dozvieme nové informácie sami od seba. Ide o informácie, ktoré sú niekedy zasunuté hlboko vo vašej pamäti a o ktorých mnohokrát už ani neviete,“ tvrdí Mgr. ALEŠ NEUSAR (39), Ph.D., z katedry psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

tems

Keď boli v rámci štúdie Chicagskej univerzity americkí študenti na druhom stupni základnej školy požiadaní spolužiakmi z nižších ročníkov o radu, sami sa potom tou radou dokázali lepšie riadiť. Na akom mechanizme to funguje?
V okamihu, keď nás niekto požiada o radu, začneme mať pocit, že sme kompetentnejší. A neraz s prekvapením zistíme, že o tom naozaj niečo vieme. Každá ďalšia informácia totiž slúži ako kľúč k iným informáciám, ktoré sú niekedy zasunuté hlboko v pamäti. Náhle si vybavíme, keď sme v nasledovaní podobnej rady už sami zlyhali, alebo dokážeme zo svojho života zozbierať rôzne čriepky toho, čo už niekedy fungovalo. Pamäť totiž funguje ako pozabudnuté priehradky, ktoré sa stanú v danej chvíli dostupnými.

Márne som sa niekoľkokrát snažil naučiť sa po nemecky a tiež som sa neúspešne pokúšal schudnúť. Je možné, že keď niekomu vysvetlím, ako na to – pretože nejaký ten pokrok som predsa len v minulosti zaznamenal – pri svojom ďalšom pokuse budem úspešnejší?
Napríklad pri odvykaní od fajčenia existuje priemerne približne sedem relapsov, než sa nám to nakoniec podarí. Dá sa teda povedať, že každé ďalšie zlyhanie je cesta k cieľu, ak to znovu skúšame o niečo lepšie. Ale najkľúčovejší moment na začiatku je dôvera vo vlastné schopnosti. Keď ju ľudia nemajú, neurobia ani prvý krok k zmene, a tak sa zmena nemôže dostaviť. Keď majú však sebadôveru a „ťah na bránku“, paradoxne, nemusia mať ani toľko talentu.

A k tomu môjmu učeniu nemčiny?
Ako jazykový mentor sa najprv snažím klientov presvedčiť, že cudziu reč sa naučiť môžu. Že cudzí jazyk je iba o pravidelnom učení aspoň päťkrát týždenne – pretože budovanie nového návyku vyžaduje robiť to systematicky. Nedávno som viedol workshop pre učiteľov angličtiny a na otázku, koľko pedagógov si m...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 02:55