StoryEditor

Migrácia národov: zostávajú sekundy na riešenie

11.12.2017, 16:00
Riaditeľ Národného ústavu duševného zdravia a prednosta psychiatrickej kliniky 3. lekárskej fakulty Karlovej univerzity prof. MUDr. CYRIL HöSCHL (67), DrSc., je v názoroch na migračnú krízu pomerne radikálny.

Sám tvrdí, že otázka prijímania alebo odmietania utečencov rozdeľuje českú spoločnosť viac, než je obvyklé. Príčinu problémov vidí, mimochodom, v euroúnijových byrokratoch, ktorí riešia hlúposti a nevnímajú realitu.

Pred časom ste poznamenali, že Európe zostáva posledná sekunda na riešenie problémov s migráciou. Ako ste to mysleli?

To je, samozrejme, nadsádzka. Ide o metaforu, historickú dimenziu. Z kozmického hľadiska môže byť sekunda pokojne sto rokov. Celé to bolo myslené tak, že zatiaľ čo donedávna znamenalo prenikanie a miešanie rôznych kultúr riešenie rozmanitých kritických situácií jednotlivcov alebo etnických skupín, tak v posledných dvoch rokoch migračná vlna zo severnej Afriky a Blízkeho východu budí dojem sťahovania národov. Pomoc jednotlivcovi sa presúva do situácie, keď sa bavíme o celých národoch.

Téma

S tým príkladom o sťahovaní národov nie ste celkom osamelý.

Kedysi sa trecie plochy medzi národmi a kultúrami riešili vojnou a agresiou. To sa mení. Keď sa jedna časť sveta čiastočne organizovane rozhodne, že inde je natoľko lepšie, že sa tam vydá a dorazí tam bez jediného výstrelu, tak to myšlienku na premiestnenie podporuje. My však nevieme, aký to nadobudne rozmer. Keď myšlienku o sťahovaní národov dotiahneme do konca, tak môže ísť o to, že sa v pomerne krátkom čase totálne zmení kultúrny profil obsadzovaného kontinentu. Takže celá replika o poslednej sekunde bola myslená tak, že by sa Európania mali rozhodnúť, čo ďalej tvárou v tvár tomuto vývoju. Ak sa zhodneme, že nám je to jedno, že už tu toho bolo dosť a netrváme na európskych hodnotách, tak OK, nech sa to zmení. Nech je pokojne Mníchov novým Kábulom alebo Homsom (mesto v západnej Sýrii, pozn.red.). Ak by sme sa však niečoho takého nechceli dožiť, tak si musíme položiť otázku, čo sa s tým dá robiť.

Takže ste pre neprijímanie utečencov?

To sú celkom odlišné veci. Pomáhať ľuďom v núdzi je iná diskusia, ako riešiť novodobé nekrvavé sťahovanie národov. Rád by som zdôraznil, že je podľa mňa nutné tieto otázky a problémy pomenovať. Jednoducho prichádzajú do úvahy a je potrebné s nimi počítať. Varovanie spočíva v tom, že sa o tom začína rozhodovať práve teraz. A definícia rozdielu medzi sťahovaním národov a pomocou v núdzi môže byť z určitého pohľadu otázkou kvantitatívnou. Ide o množstvo tých ľudí, ktorí sú v pohybe a mieria do Európy. Keď sa niekam presťahujú tisíce alebo desaťtisíce, nie je to rovnaké, ako keď ide o milióny. V prvom prípade ide skutočne o utečencov, státisíce sú napríklad z postihnutých oblastí alebo z regiónov postihnutých prírodnou katastrofou. Keď sa sťahujú milióny, tak ide rádovo o číslo, ktoré zodpovedá sťahovaniu národov.

A z iného pohľadu?

Popri tom existuje aj kvalitatívna definícia. To je o zlučiteľnosti...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 09:27