StoryEditor

V televíznej show odhalil najväčšieho podvodníka, v mladosti sa živil únikmi z väzenia

16.11.2017, 23:00
Autor:
Jan ČápJan Čáp
Prekoná trojitý uzol, sadu visiacich zámkov a policajné putá si dával dole už od chvíle, keď vznikla televízia.

Americký iluzionista a majster únikov JAMES RANDI (89) vyliezal zo sejfov aj zo zvieracích kazajok a v truhle prekonal aj neprekonateľného Harryho Houdiniho. Dodnes čaruje s kartami, ale hlavne sa ako skeptik rozhodol bojovať proti podvodníckym liečiteľom, ľudskej dôverčivosti a zázrakom všetkého druhu.

Téma

​Zaujal vás tento článok? Oveľa viac nájdete v časopise Téma, predplatiť si ho môžete TU.

Prečo vlastne bojujete proti viere v paranormálne javy?
Predovšetkým preto, že táto viera škodí, a to najmä mladým ľuďom. Ak dovolíme, aby im niekto naďalej hovoril falošnosti a klamstvá, môže im to pokaziť celý život. Bránim tomu, aby sa nezmysly a bludy šírili, keďže dobre viem, že majú vždy svoje následky. Keď u nás na Floride premietajú film Poctivý klamár (celovečerný filmový dokument o Jamesovi Randim, pozn. red.), niekedy ma k tomu prizvú. A po besede s divákmi v hľadisku vždy zostane nejakých šesť alebo osem ľudí, ktorí rozprávajú svoje neveselé životné príbehy. A tí s dojatím pripúšťajú, že sme im otvorili oči. Často pri tom aj plačú, ďakujú a tento pocit si proste nikde nekúpite.

Tie ich životné príbehy sa asi týkajú toho, že sa kvôli nejakému falošnému liečiteľovi zadlžili....
Alebo kvôli rôznym sektám, alebo scientológii. Keď títo ľudia povedia, že ste im zmenili život, viete, že sa vám niečo záslužné podarilo. Taká práca mi prináša uspokojenie a zároveň veľmi zaväzuje. Uvedomujem si, čo médiám dlhujem. Náš film z roku 2014 už existuje vo viac ako desiatich jazykoch, má úžasný vplyv a je voľne prístupný aj na internete.

Čo považujete za najväčší úspech svojej predchádzajúcej kariéry iluzionistu?
Asi najviac som sa preslávil tými únikmi z väzenia. Absolvoval som ich spolu tridsaťdva, pretože som s nimi začínal už ako tínedžer.

To bolo ešte v Kanade?
Áno, tam som sa narodil a vyrástol, aj keď som sa neskôr stal občanom Spojených štátov. Hovorí vám niečo meno Alice Cooper?

Myslíte speváka, ktorý vás pozval už ako slávneho kúzelníka na pódium? Videl som na videu, ako mu na javisku odsekávate hlavu gilotínou.
Áno, v roku 1973 som s jeho hudobnou skupinou išiel na americké turné. A s tým súvisí aj to, ako sa zo mňa stal občan USA. Vystupovali sme vtedy na kanadskej strane hranice v meste Niagara Falls a divadelnú šatňu sme si urobili z miestnosti so športovým...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 11:54