Kvety a sviečky sú umiestnené na mieste činu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení

29.04.2024, 14:52
Autor:
ČTKČTK

Bavorská polícia informovala, že zatiaľ nemá dôkazy o tom, že by skutok súvisel s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Dvaja Ukrajinci, ktorí zomreli v sobotu po útoku nožom v nákupnom centre v Bavorsku, boli členmi ukrajinskej armády. V Nemecku si liečili zranenia, ktoré utrpeli v boji. Podľa portálu Ukrajinska pravda to uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničia.

Podozrivý z vraždy je 57-ročný Rus, polícia ho zadržala v meste Murnau am Staffelsee. Bavorská polícia dnes podľa agentúry DPA informovala, že zatiaľ nemá dôkazy o tom, že by skutok súvisel s ruskou inváziou na Ukrajinu. Zároveň ale politická motivácia nie je vylúčená, a tak vyšetrovanie prevzalo nadriadené prokuratúry v Mníchove.

Ukrajinská pravda v nedeľu večer napísala, že pracovníci ukrajinského konzulátu zisťujú, u akých jednotiek muži slúžili a že nadviažu kontakt s ich príbuznými.

Muži vo veku 23 a 36 rokov žili v okrese Garmisch-Partenkirchen, v ktorom leží aj mesto Murnau. V sobotu podvečer boli s bodnými ranami nájdení v areáli miestneho nákupného centra. Jeden z nich zraneniu podľahol na mieste, druhý krátko nato v nemocnici.

image

Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana

Na miesto činu v nákupnom centre nosia ľudia kvety, sviečky aj transparenty. Na jednom z nich dnes stálo "Nie - terorizmu! Nie - vojne! Nie - vraždám! Nie - smrti! "Na mieste sú tiež fotky obetí a ukrajinská vlajka.

Muža podozrivého z dvojnásobnej vraždy polícia ešte v ten deň večer zadržala u neho doma. Súd tohto Rusa poslal do väzby. Rozhlasová a televízna stanica BR uviedla, že už sa k činu priznal, polícia to však zatiaľ nepotvrdila.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann v nedeľu stanici BR povedal, že sa trojica poznala a na základe svedeckých výpovedí holdovala alkoholu a hráčstvu. Policajný hovorca Stefan Sonntag uviedol, že vyšetrovatelia vychádzajú z toho, že všetci traja pred činom pili alkohol. Sú podľa neho aj jasné indície, že podozrivý bol pod jeho vplyvom.

Dpa pripomína, že v Nemecku žijú státisíce Rusov a Ukrajincov.

01 - Modified: 2024-05-15 22:50:34 - Feat.: - Title: Putin pricestoval na návštevu Číny, bude rokovať o spolupráci a podpore. Kremeľ chce riešiť aj Ukrajinu 02 - Modified: 2024-05-15 20:24:38 - Feat.: - Title: Odstúpil šéf čečenského parlamentu, roky spolupracoval s Kadyrovom. Nahradí ho sedemdesiatnik 03 - Modified: 2024-05-15 17:13:37 - Feat.: - Title: Rusko musí zabezpečiť, aby mali jeho vojaci na Ukrajine dostatok zdrojov, tvrdí Putin 04 - Modified: 2024-05-15 16:36:24 - Feat.: - Title: Rýchla reakcia je kľúčová. Fínsko chce mať možnosť povolať na hranicu s Ruskom rezervistov 05 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 03:06