Írsky premiér Leo Varadkar hlasuje v referende o zmenách írskej ústavy. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Zmenu ústavy Íri odmietli. Referendá o rodine a úlohách žien boli neúspešné, oznámil premiér

09.03.2024, 19:20
Autor:
TASRTASR

Vláda predtým podporila navrhované zmeny, ktoré by rozšírili definíciu rodiny a objasnili povinnosti žien v spoločnosti.

Írsky premiér Leo Varadkar v sobotu oznámil, že piatkové dvojnásobné referendum o novej definícii rodiny a úloh žien v ústave bolo neúspešné, píše agentúra AFP.

Meniaca sa tvár Írska

Vláda predtým podporila navrhované zmeny, ktoré by rozšírili definíciu rodiny a objasnili povinnosti žien v spoločnosti.

"Myslím si, že v tejto fáze je jasné, že referendá o zmene a doplnení zákona o rodine a o starostlivosti boli neúspešné," povedal Varadkar na tlačovej konferencii v Dubline.

Hlasovanie bolo najnovším pokusom odzrkadliť meniacu sa tvár Írska, ktoré je členom Európskej únie, a slabnúci vplyv kedysi dominantnej katolíckej cirkvi.

image

Írsko si rovnako ako Slovensko chce zachovať právo veta v Európskej únii, povedal Pellegrini

Varadkar uviedol, že referendá boli "odmietnuté komplexne pri slušnej účasti". "Bolo našou povinnosťou presvedčiť väčšinu ľudí, aby hlasovali za," povedal.

"Myslím si, že sme mali problém presvedčiť ľudí o nevyhnutnosti alebo potrebe referenda vôbec, nehovoriac o podrobnom znení. To je zrejme niečo, nad čím sa budeme musieť zamyslieť v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch," dodal.

Cieľom týchto dvoch návrhov - nazvaných novela o rodine a novela o starostlivosti - bolo zmeniť znenie 41. článku írskej ústavy z roku 1937.

Matky v domácnosti a rozšírenie definície rodiny

Prvé referendum sa týkalo rozšírenia definície rodiny - z rodiny založenej na manželstve aj na "trvalé vzťahy", ako sú spolužitie párov a ich detí.

V druhom referende sa navrhovalo nahradiť staromódnu formuláciu týkajúcu sa "povinností matky v domácnosti" ustanovením, v ktorom sa uznáva vzájomná starostlivosť členov rodiny.

Ústavu, ktorá je základným právnym dokumentom štátu, možno meniť len prostredníctvom celoštátneho referenda.

Írsko, kde žije 5,3 milióna obyvateľov, sa v roku 2015 rozhodlo zrušiť ústavné obmedzenia pre manželstvá osôb rovnakého pohlavia a v roku 2018 pre interrupcie.

image

Minimálna mzda v Luxembursku je 2 500 eur. Tú slovenskú preskočia Česi aj Poliaci (+ tabuľka a porovnanie)

Všetky hlavné politické strany podporovali hlasovanie "za" v oboch referendách a prieskumy donedávna predpovedali hladké schválenie oboch navrhovaných zmien.

Ultrakonzervatívne hlasy tvrdili, že zmeny by mohli ústavne chrániť polygamné vzťahy a zvýšiť imigráciu prostredníctvom zlučovania rodín prisťahovalcov - všetky tieto tvrdenia však vláda odmietla.

Konečné výsledky oboch hlasovaní sa očakávajú do konca soboty. Hlasovať mohlo takmer 3,5 milióna ľudí.

01 - Modified: 2024-04-09 13:35:45 - Feat.: - Title: Írsko má najmladšieho premiéra v histórii, Simon Harris získal podporu parlamentu 02 - Modified: 2024-04-06 09:48:16 - Feat.: - Title: Budúci írsky premiér hovorí, že zjednotené Írsko nie je teraz priorita 03 - Modified: 2024-03-27 21:13:08 - Feat.: - Title: Írsko sa pridá k súdnemu podnetu Juhoafrickej republiky proti údajnej izraelskej genocíde v Gaze 04 - Modified: 2024-03-24 18:24:13 - Feat.: - Title: Írsko bude mať doteraz najmladšieho premiéra. Stane sa ním Simon Harris 05 - Modified: 2024-03-20 13:49:25 - Feat.: - Title: Leo Varadkar rezignuje na post írskeho premiéra, skončí aj na čele strany
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 18:41