Bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro víta svojich priaznivcov zhromaždených na ulici Avenida Paulista v Sao Paule. FOTO: Reuteres
StoryEditor

Brazílsky exprezident Bolsonaro pred desiatkami tisíc stúpencov odmietol obvinenia z prevratu

26.02.2024, 07:49
Autor:
TASRTASR

Tisíce Bolsonarových prívržencov vlani vtrhli do vládnej štvrte v Brazílii, kde zaútočili na parlament, najvyšší súd a prezidentský palác. Bolsonaro volebné víťazstvo svojho ľavicového nástupcu výslovne neuznal.

Bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro na nedeľňajšom zhromaždení desaťtisícov svojich prívržencov v ekonomickej metropole São Paulo odmietol obvinenia z pokusu o prevrat po voľbách v roku 2022. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

"Čo je prevrat? Tanky v uliciach, zbrane, sprisahanie. Nič z toho sa v Brazílii nestalo," povedal 68-ročný pravicový politik. Opäť obvinil vládu svojho nástupcu Luiza Inácia Lulu da Silvu, že ho politicky prenasleduje. Nikto by podľa neho nemal byť vykázaný z politickej scény bez „spravodlivého dôvodu“.

Odhadom 185-tisíc ľudí zaplnilo v nedeľu v Sao Paule jednu z najdôležitejších ulíc Avenida Paulista. Bolsonaro vo svojom prejave vyzval aj na amnestiu pre osoby zatknuté pri násilnostiach z 8. januára 2023.

image

Brazílskeho exprezidenta Bolsonara vyšetrujú kvôli pokusu o puč, musí odovzdať pas

Najvyšší volebný súd zakázal exprezidentovi v júni minulého roka výkon všetkých politických funkcií na osem rokov pre šírenie nepodložených obvinení z volebného podvodu. Najvyšší súd v súčasnosti vyšetruje Bolsonara tiež pre podozrenie z podnecovania nepokojov po jeho volebnej porážke v októbri 2022.

Počas štvrtkového polhodinového výsluchu v centrále federálnej polície v hlavnom meste Brazília odmietol odpovedať na otázky.

Ôsmeho januára 2023 tisíce Bolsonarových prívržencov vtrhli do vládnej štvrte v Brazílii, kde zaútočili na parlament, najvyšší súd a prezidentský palác. Bolsonaro volebné víťazstvo svojho ľavicového nástupcu výslovne neuznal a po voľbách opakovane hovoril o podvode.

image

Záznam o očkovaní exprezidenta Bolsonara je falošný, zistil kontrolný úrad Brazílie

V uplynulých dňoch Bolsonaro vo viacerých videách zverejnených na sociálnych sieťach vyzval svojich priaznivcov, aby zorganizovali „pokojné zhromaždenie na obranu demokratického právneho štátu“.

Napriek spomínaným obvineniam je Bolsonaro stále považovaný za lídra opozície. Nedeľňajší protest bol vnímaný ako skúška jeho podpory pred októbrovými komunálnymi voľbami. Bolsonaro prišiel na zhromaždenie s izraelskou vlajkou, čo bol odkaz prezidentovi Lulovi, ktorý nedávno prirovnal izraelskú ofenzívu v Pásme Gazy k holokaustu.

01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Ukradnutý rádioaktívny materiál z opustenej nemocnice zamoril celé mesto. Medzi mŕtvymi bolo aj šesťročné dieťa 03 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 04 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 05 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 02:34