Brazílsky exprezident Jair Bolsonaro. FORO: Reuters
StoryEditor

Brazílskeho exprezidenta Bolsonara vyšetrujú kvôli pokusu o puč, musí odovzdať pas

08.02.2024, 14:33
Autor:
ČTKČTK

Bolsonaro a jeho spolupracovníci sú podozriví, že sa snažili zabrániť tomu, aby sa v januári 2023 prezidentského úradu ujal víťaz volieb Luiz Inácio Lula da Silva.

Brazílska federálna polícia dnes vykonala domové prehliadky u exprezidenta Jaira Bolsonara a jeho bývalých spolupracovníkov, vrátane exministrov obrany a spravodlivosti. Dôvodom je vyšetrovanie ich možného podielu na sprisahaní a pokuse o prevrat po prezidentských voľbách v októbri 2022, v ktorých Bolsonaro prehral.

Exprezident musí tiež do 24 hodín odovzdať svoj pas, čo mu nariadil sudca najvyššieho súdu, aby nemohol opustiť krajinu, informovala agentúra EFE.

Pri dnešnej rozsiahlej operácii polícia zasahovala v Bolsonarovom dome v meste Angra dos Reis neďaleko Ria de Janeiro, u exministra obrany Waltera Bragy Netta, exministra spravodlivosti Andersona Torreho a ďalších bývalých úradníkov a vojakov. Policajti vykonali celkovo 33 domových prehliadok a niekoľko ľudí zadržali. Polícia neuviedla, koho zatkla.

image

Záznam o očkovaní exprezidenta Bolsonara je falošný, zistil kontrolný úrad Brazílie

Dnešný prípad súvisí s vyšetrovaním podozrenia zo sprisahania, ktorého cieľom bolo spochybniť výsledky prezidentských volieb z roku 2022 falošnými správami o volebných podvodoch a udržať tak Bolsonara pri moci.

Bolsonaro a jeho spolupracovníci sú podozriví, že sa snažili zabrániť tomu, aby sa v januári 2023 prezidentského úradu ujal víťaz volieb Luiz Inácio Lula da Silva. Tento ľavicový politik, ktorý bol prezidentom už v rokoch 2003 až 2010, vlani obvinil Bolsonara a jeho spolupracovníkov zo zodpovednosti za nepokoje z vlaňajšieho januára, ktoré boli podľa Lulu pokusom o prevrat. Bolsonaro takéto obvinenia odmieta.

Niekoľko tisíc Bolsonarových priaznivcov vlani 8. januára násilím vniklo do budov parlamentu, prezidentského úradu a najvyššieho súdu v brazílskej metropole, kde ničili majetok. V tom čase tam neboli poslanci, sudcovia ani nový prezident, lebo bola nedeľa.

image

Brazílska polícia preverí Bolsonarove bankové účty, po odchode z funkcie si mal nechať a predávať drahé dary

Bolsonarovi priaznivci odmietali výsledky prezidentských volieb a vyzývali armádu, aby zvrhla novú vládu. Pred tým tiež dva mesiace demonštrovali, blokovali cesty a kempovali pred kasárnami v rade miest, kde požadovali zásah armády proti nástupu Lulu do úradu. Bolsonaro pred Lulovou inauguráciou odišiel do Spojených štátov, odkiaľ sa vrátil o tri mesiace.

Krajne pravicový exprezident Bolsonaro je v tejto súvislosti vyšetrovaný, pretože akciu podľa niektorých podnietil svojím postojom k výsledkom volieb. Dlho totiž odmietal uznať, že prehral, a už pred voľbami spochybňoval elektronický volebný systém, čím podporil špekulácie o volebných podvodoch. Kvôli tomu dostal Bolsonaro vlani zákaz výkonu verejných funkcií do roku 2030.

01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Ukradnutý rádioaktívny materiál z opustenej nemocnice zamoril celé mesto. Medzi mŕtvymi bolo aj šesťročné dieťa 03 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 04 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 05 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 13:15