Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Španielsko znovu zavádza povinné nosenie rúšok v nemocniciach

09.01.2024, 07:35
Autor:
TASRTASR

Lekári v Španielsku už dlhšie upozorňujú na narastajúci počet prípadov chrípky, covidu a iných respiračných vírusových ochorení.

Španielsko znovu zavádza povinné nosenie rúšok v nemocniciach a ďalších zdravotníckych zariadeniach. Dôvodom je nárast prípadov chrípky aj ochorenia COVID-19 v tejto krajine. Opatrenie ohlásila v pondelok večer španielska ministerka zdravotníctva Mónica Garcíová. Platiť začne v stredu, pričom sa nebude týkať lekární, informuje agentúra AFP.

Garcíová opatrenie ohlásila po tom, ako absolvovala stretnutie s predstaviteľmi španielskych autonómnych spoločenstiev. Španielsko, ktoré v roku 2020 vážne zasiahla prvá vlna pandémie ochorenia COVID-19, zvažovalo takéto opatrenie už niekoľko dní, konečné rozhodnutie však odďaľovali práve nezhody medzi vládami jednotlivých spoločenstiev.

image

Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod

"Od pandémie sme sa poučili," povedala po zmienenej schôdzke Garcíová. "Poriadne sme sa zamysleli nad otázkou nosenia rúšok, aby sme ochránili predovšetkým zdravotné strediská a nemocnice, a aby sme ochránili pacientov rovnako ako zamestnancov," dodala ministerka. Nosenie rúšok pritom označila za vedecky podložené "účinné opatrenie".

Lekári v Španielsku už dlhšie upozorňujú na narastajúci počet prípadov chrípky, covidu a iných respiračných vírusových ochorení. Samotná Garcíová sa za návrat k rúškam v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach vyslovila už piatok na platforme X.

 Aj autonómne spoločenstvá Valencia a Katalánsko na východe Španielska taktiež v piatok avizovali, že budú v takýchto zariadeniach vyžadovať nosenie rúšok, a to ako zo strany zamestnancov, tak aj pacientov.

image

Slovenskom sa prehnala extrémne rýchla ôsma vlna covidu. Pozitivita bola druhá najvyššia v histórii (+ grafy)

Španielsko zavádzalo počas pandémie jedeny z najprísnejších lockdownov na svete, pričom nosenie rúšok tam bolo povinné na mnohých miestach a ľudia to rešpektovali. Rúška sa tam až do júla 2023 vyžadovali na miestach ako sú nemocnice, domovy dôchodcov či lekárne.

01 - Modified: 2024-04-26 20:07:10 - Feat.: - Title: Španielski novinári podpísali manifest na podporu premiéra a jeho manželky 02 - Modified: 2024-04-26 09:16:32 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť v Španielsku vzrástla na najvyššiu úroveň za posledný rok 03 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 04 - Modified: 2024-04-25 20:06:55 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporučila zrušenie vyšetrovania premiérovej manželky. Mala sa dopustiť korupcie 05 - Modified: 2024-04-25 10:50:10 - Feat.: - Title: Ceny španielskych výrobcov sa aj v marci prepadli o vyše osem percent
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:40