Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tehotná Palestínčanka v Gaze utekala pred bojmi. Po vyčerpávajúcej ceste porodila štvorčatá

28.12.2023, 13:01
Autor:
ČTKČTK

Žena unikla pred izraelskými útokmi aj s troma deťmi, nakoniec sa jej podarilo dostať do utečeneckého tábora.

Mladá Palestínčanka v pokročilom štádiu tehotenstva išla v Pásme Gazy pešo niekoľko kilometrov s tromi deťmi, aby unikla izraelskému bombardovaniu a bojom izraelskej armády s hnutím Hamas.

Základné potreby chýbajú 

Nakoniec sa jej podarilo dostať do utečeneckého tábora Dajr Balah, kde porodili štvorčatá - dve dievčatá a dvoch chlapcov. Čoskoro však musela nemocnicu opustiť, aby uvoľnila miesto ďalším pacientom, informoval dnes denník The National.

VIDEO: Vysídlená matka z Gazy porodila štvorčatá.

"Dojčím ich, ale nemáme ani dosť výživného jedla, ani plienok," povedala dvadsaťosemročná žena, ktorá teraz prebýva s deťmi a manželom v preplnenej triede miestnej školy prevádzkovanej úradom OSN pre palestínskych utečencov UNRWA.

"Nálety sú veľmi časté, snažíme sa držať deti od okna," dodala. Tri zo štvorčiat spia s matkou na zemi, štvrté muselo zostať v nemocnici, pretože bolo príliš slabé, vážilo len jeden kilogram.

Ich tridsaťtriročný otec trávi väčšinu dňa vonku a snaží sa zohnať rodine jedlo. "Deti potrebujú mlieko a moja žena výživnú stravu, ktorá obsahuje bielkoviny," povedal agentúre AFP.

Humanitárna pomoc sa do Pásma Gazy počas súčasnej vojny dostáva len vo veľmi malom množstve a jej distribúciu sťažujú boje a bombardovanie, zničené cesty a tiež výpadky telekomunikačného spojenia.

Boj o jedlo

Zúfalí Palestínčania sa často vrhajú na kamióny s jedlom skôr, ako ho humanitárne organizácie stihnú rozdeľovať. Niekedy jedlo zabaví Hamas pre svojich bojovníkov.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Pásme Gazy funguje čiastočne 13 nemocníc, dve desiatky sú mimo prevádzky.

Podľa odhadu UNRWA je teraz v Pásme Gazy asi 50-tisíc tehotných žien a každý deň ich asi 180 porodí. Minulý týždeň Detský fond OSN varoval, že najmenej 10-tisíc detí vo veku do piatich rokov v Pásme Gazy hrozí v nasledujúcich týždňoch život ohrozujúca forma podvýživy.

Podľa OSN muselo na 1,9 milióna z 2,4 milióna obyvateľov Pásma Gazy kvôli bojom opustiť svoje domovy, väčšina z nich sa uchýlila na juh. Aj tam ale vedie izraelská armáda tvrdé boje s hnutím Hamas, ktoré túto vojnu začalo 7. októbra útokom na Izrael. Pri ňom povraždilo viac ako 1 200 ľudí.

Odvetné izraelské údery si podľa úradov v Gaze, spravovaných Hamasom, vyžiadali vyše 21-tisíc obetí, z toho okolo 70 percent boli ženy a deti, vrátane maloletých.

 

01 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt 02 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii 03 - Modified: 2024-05-10 04:39:32 - Feat.: - Title: Izrael sa kvalifikoval do finále piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie 04 - Modified: 2024-05-09 20:36:16 - Feat.: - Title: Po útoku pripisovanom židovským osadníkom úrad OSN zatvára pobočku v Jeruzaleme 05 - Modified: 2024-05-09 18:15:24 - Feat.: - Title: Izrael zostane v boji proti Hamasu sám, ak bude musieť, reaguje Netanjahu na varovania z USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 10:34