Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin sa zúčastnil na uvedení nových ruských jadrových ponoriek do prevádzky

11.12.2023, 17:23
Autor:
TASRTASR

Vladimir Putin sa objavil na verejnosti prvýkrát, odkedy minulý piatok oznámil svoj zámer opätovne kandidovať vo voľbách prezidenta Ruskej federácie.

Šéf Kremľa Vladimir Putin sa v pondelok zúčastnil na slávnostnom vztýčení vlajky na nových jadrových ponorkách Krasnojarsk a Cár Alexandr III., ktoré sa čoskoro stanú súčasťou Tichomorskej flotily.

Slávnostný ceremoniál sa konal v lodenici spoločnosti Sevmaš v prístave Severodvinsk v Archangeľskej oblasti na severe európskej časti Ruska, informovala agentúra AP.

AP doplnila, že Putin sa objavil na verejnosti prvýkrát, odkedy minulý piatok oznámil svoj zámer opätovne kandidovať vo voľbách prezidenta Ruskej federácie.

Putin v príhovore k nastúpeným príslušníkom ruského námorníctva uviedol, že nové ponorky - "impozantné raketové nosiče, ktoré nemajú vo svojej triede obdobu, - začínajú službu v našom námorníctve", keďže sa čoskoro stanú súčasťou Tichomorskej flotily.

Oficiálne bolo oznámené, že tieto jadrové ponorky sú vyzbrojené riadenými strelami Onyx a/alebo Kalibr. Existujú údajne aj plány vyzbrojiť ich hypersonickými raketami Zirkon.

Ruský prezident pripomenul, že v Sevmaši sa stavajú ďalšie tri lode triedy Borej-A a päť lodí triedy Jaseň-M.

Putin oznámil svoje plán uchádzať sa opäť o post prezidenta Ruskej federácie minulý piatok - niekoľko dní pred tzv. priamou linkou, keď prostredníctvom videokonferencie odpovedá na otázky a podnety radových občanov, a výročnou tlačovou konferenciou naplánovanou na 14. decembra. Očakávalo sa, že Putin práve na tomto podujatí oznámi, či bude znova kandidovať.

Prezidentské voľby sa v Rusku uskutočnia 17. marca, pričom hlasovať bude možné tri dni - od 15. do 17. marca.

Ako v pondelok oznámila Ústredná volebná komisia (ÚVK) online hlasovanie bude povolené len v tých regiónoch Ruskej federácie, kde sa už takáto forma volieb v minulosti uskutočnila. Hlasovanie poštou zo zahraničia nebude možné vôbec.

01 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 12:13:51 - Feat.: - Title: Desiatky tisíc letov hlásia rušenie signálu GPS. Pobaltské krajiny vinia Rusko, varujú pred katastrofou 05 - Modified: 2024-04-29 13:06:24 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 04:36