Argentínsky prezidentský kandidát Javier Milei za stranu La Libertad Avanza. FOTO: Reuters
StoryEditor

Argentínčania si v nedeľu zvolia svojho prezidenta, favoritom je ekonóm Milei

21.10.2023, 19:21
Autor:
ČTKČTK

Obyvatelia budú hlasovať v situácii, keď latinskoamerická krajina zápasí s trojcifernou infláciou a narastajúcou chudobou.

Argentínčania pôjdu v nedeľu k parlamentným a prezidentským voľbám. Hlasovať budú v situácii, počas ktorej latinskoamerická krajina zápasí s trojcifernou infláciou a narastajúcou chudobou.

Obľúbenec ponúka radikálne riešenia

Radikálne riešenie na hospodárske problémy ponúka libertariánsky ekonóm Javier Milei, ktorý je podľa predvolebných prieskumov favoritom prezidentských volieb.

Pravdepodobne sa však bude konať druhé kolo, v ktorom by sa mohol Milei stretnúť so súčasným ministrom hospodárstva Sergiom Massom či opozičnou pravicovou političkou Patríciou Bullrichovou.

Päťdesiatdvaročný Milei je favoritom prezidentských volieb podľa väčšiny prieskumov, hlas by mu v prvom kole mohlo dať zhruba 35 percent voličov.

image

Argentína sa zmieta vo vysokej inflácii, obyvatelia sa budú mať horšie. Úroková sadzba prekročila 130 percent

"Kasta má teraz strach," povedal ekonóm na svojom záverečnom mítingu. Za kastu pritom Milei, ktorý sa preslávil ako televízny komentátor, označuje súčasných argentínskych politikov, ktorí podľa neho stoja za hospodárskymi problémami krajiny.

Na pozdvihnutie argentínskeho hospodárstva má tento radikálny zástanca voľného trhu a minimálneho štátu jasný recept: Chce nahradiť domácu menu – argentínske peso – americkým dolárom, odbúrať štátne regulácie a škrtať v štátnych výdavkoch.

Ekonóm, ktorý na svojich mítingoch vystupuje ako hudobná hviezda, si podľa denníka El País dokázal získať podporu naprieč sociálnymi vrstvami medzi ľuďmi, ktorí cítia frustráciu z aktuálnej politickej a hospodárskej situácie v Argentíne. Silnú pozíciu má Milei medzi mladšími voličmi.

Zákaz potratov a klimatická kríza

V hospodárskej politike ekonóm síce zastáva liberálne názory, inak je ale skôr konzervatívny: podporuje zákaz potratov a zmeny klímy považuje za lož. Zlé vzťahy má s katolíckou cirkvou a opakovane zaútočil na pápeža Františka - rodeného Argentínčanov.

Mileiho sa budú snažiť poraziť dvaja kandidáti z radov tradičných politických strán. Päťdesiatjedenročný minister hospodárstva Massa sa snaží mobilizovať svojich voličov tým, že upozorňuje na nebezpečenstvo návratu pravice k moci, a tiež prísľubom, že hospodársku situáciu krajiny zlepší.

image

Medzinárodný menový fond uvoľnil Argentíne takmer sedem miliárd eur. Viac než polovica pôjde veriteľom

Hlavným hendikepom terajšieho ministra Massy, ktorého tlač považuje za centristického peronistu, je práve stav hospodárstva – domáca mena prudko oslabuje a miera chudoby je nad 40 percentami. Massa, ktorý je pôvodne advokátom, sľubuje, že hospodárstvo "stabilizuje" a posilní jeho konkurencieschopnosť.

Za Massou, ktorému by v nedeľu mohlo dať svoj hlas až 30 percent voličov, podľa sondáží zaostáva o niekoľko percentuálnych bodov bývalá ministerka vnútra, 67-ročná Patricia Bullrichová.

Pravicová politička, ktorá bola v mladosti členkou ľavicovej gerily Montoneros, tvrdí, že chce odstrániť korupciu, ktorá sa podľa nej usadila v štátnom aparáte za vlády dosluhujúceho peronistického prezidenta Alberta Fernándeza, viac bojovať s kriminalitou a zakázať štrajky učiteľov.

Pri poslednom zhromaždení pred voľbami sľúbila, že jej vláda bude "najšetrnejšia" v histórii krajiny. S narážkou na Mileiho, ktorý má za sebou len malú stranu Sloboda postupuje, povedala, že jej blok ako jediný má silu uskutočniť v krajine zmenu.

Podľa prieskumov je však pravdepodobne, že v nedeľu Argentínčania prezidenta v prvom kole nezvolia. Kandidát by totiž musel dostať 45 percent hlasov, alebo 40 percent s tým, že odstup od druhého kandidátov by musel byť aspoň desať percentuálnych bodov.

Druhé kolo by sa potom uskutočnilo 19. novembra. Okrem prezidenta voliči vyberú v nedeľu aj zhruba polovicu poslancov a tretinu senátorov.

01 - Modified: 2024-04-30 18:38:26 - Feat.: - Title: Údaje o inflácii posilňujú dôveru v redukciu úrokov začiatkom júna, hlási predstaviteľ ECB Villeroy 02 - Modified: 2024-04-30 07:26:24 - Feat.: - Title: Spomaľovanie inflácie brzdia v súčasnosti najmä ceny služieb. Náklady prenášajú do cien, tvrdia analytici NBS 03 - Modified: 2024-04-30 18:00:00 - Feat.: - Title: Centrálne banky majú problém, keď sa svet mení 04 - Modified: 2024-04-28 12:02:12 - Feat.: - Title: Prieskum: Parlamentné voľby by vyhral Smer, PS skončilo pred Hlasom 05 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 05:01