SNÍMKA Z VIDEA: X.com/@F_Desouche
StoryEditor

Útočník pôvodom z Čečenska na francúzskej strednej škole zabil nožom učiteľa, ďalší sú zranení

13.10.2023, 12:38
13.10.2023, 15:07
Autor:
ČTKČTK

Stanica BFM TV s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uvádza, že útočník kričal "Alahu akbar". Úrady túto informáciu zatiaľ nepotvrdili.

Útočník na strednej škole v Arrase na severe Francúzska dnes nožom zabil učiteľa a ďalších ľudí zranil, informujú francúzske médiá.

Minister vnútra Gérald Darmanin na sieti X oznámil, že "páchateľa polícia zadržala".

Motív útoku je zatiaľ neznámy, stanica BFM TV s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uvádza, že útočník kričal "Alahu akbar", čo v arabčine znamená Boh je veľký. Úrady túto informáciu zatiaľ nepotvrdili.

Časť centra mesta bola podľa Reuters kvôli pokračujúcej policajnej operácii uzavretá ešte okolo 14.30 h, teda niekoľko hodín po útoku.

S odvolaním sa na policajný zdroj BFM TV uvádza, že podozrivý má približne 20 rokov a ide o bývalého študenta školy. Polícia vypočúva aj brata podozrivého.

Agentúra AFP s odkazom na zhliadnutý policajný spis uvádza, že páchateľ je čečenského pôvodu a že prípadom sa začala zaoberať Francúzska protiteroristická prokuratúra.

Útočníka podľa denníka Libération zachytáva video na školskom dvore, očividne pri vyostrenom rozhovore. Iné video ukazuje, ako sa útočníka snaží dostať pod kontrolu niekoľko osôb. Jeden z mužov zviera stoličku, pomocou ktorej sa od agresora snaží udržať odstup, muž ho však povalí na zem a napáda ho.

Na miesto okolo pol jednej podľa agentúry Reuters vyrazil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

V parlamente medzitým sústrasť "rodinám, školskej obci i národu" vyjadril Jean-Noël Barrot, vládny námestník pre telekomunikácie a prechod na digitálne technológie. Barrot tiež vzdal "hold hrdinstva tých, ktorí podľa všetkého chceli sami zasiahnuť, aby zabránili tragédii".

Devätnásťročný študent Samuel, ktorý sa v čase útoku nachádzal v inej budove školského komplexu, krátko pred 13:00 novinárom opísal, že varovný poplach sa na škole rozoznel okolo 11:10. Študenti sa v súlade s inštrukciami s učiteľmi zavreli v triedach a v telocvični.

S Libération hovorili aj žiaci, ktorí boli priamymi svedkami útoku. "Odchádzali sme z triedy do jedálne, keď sme videli, ako chlap s dvoma nožmi napadá učiteľa, ten na sebe mal krv. Snažil sa ho upokojiť a chrániť nás. Povedal nám, nech odídeme, veľmi sme tomu nerozumeli, ale bežali sme preč, " uviedol jeden z nich.

Na chodbách školy sa s útočníkom stretol aj učiteľ filozofie Martin Doussau: "Spýtal sa ma, či som učiteľ dejepisu, mám dojem, že ho hľadal. Zabarikádoval som sa a potom som už videl len príchod bezpečnostných zložiek a zatknutia".

Hoci úrady nepotvrdili, že išlo o nábožensky motivovaný útok, francúzska mimovládna organizácia Action Droits des Musulmans na svojom profile na sieti X incident odsúdila a vyjadrila "hlbokú sústrasť obetiam aj pedagogickému zboru".

Arras leží v severofracúzskom departemente Pas-de-Calais neďaleko hraníc s Belgickom.

01 - Modified: 2024-05-05 14:53:40 - Feat.: - Title: "Vzor spolužitia krajín s inými systémami." Čínsky prezident Si Ťin-pching priletel do Paríža 02 - Modified: 2024-05-04 11:06:09 - Feat.: - Title: Streľba neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených 03 - Modified: 2024-05-03 12:36:02 - Feat.: - Title: Polícia vyviedla desiatky protestujúcich študentov z parížskej univerzity 04 - Modified: 2024-05-02 10:42:58 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku vznikne komisia na vyšetrenie sexuálneho násilia v kinematografii 05 - Modified: 2024-05-01 08:07:41 - Feat.: - Title: Francúzsky šéf diplomacie navštívi Káhiru, aby posilnil šance na prímerie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 19:49