James Cleverly a Wang I. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Šéf britskej diplomacie v Číne zdôraznil potrebu pravidelných rokovaní

30.08.2023, 12:59
Autor:
ČTKČTK

Londýn Číne vytýka obmedzovanie občianskych slobôd v Hongkongu, porušovanie práv moslimskej menšiny v čínskej Ujgurskej oblasti či blízke vzťahy s Ruskom.

Britský minister zahraničia James Cleverly pri svojej návšteve Číny vyhlásil, že je dôležité, aby sa predstavitelia oboch krajín pravidelne schádzali a osobne spolu hovorili. Len tak je podľa neho možné sa vyhnúť nedorozumeniam a rokovať o problémoch a rozdielnych názoroch, informovala agentúra Reuters.

Stabilizácia vzťahov

Cleverly je po viac ako piatich rokoch prvým šéfom britskej diplomacie, ktorý pricestoval do Číny. Jeho návšteva by mala prispieť k stabilizácii vzťahov oboch krajín, medzi ktorými panuje v poslednej dobe napätie.

Londýn Číne vytýka obmedzovanie občianskych slobôd v Hongkongu, bývalej britskej kolónii, ktorá prešla pod čínsku správu, porušovanie práv moslimskej menšiny v čínskej Ujgurskej oblasti či blízke vzťahy s Ruskom, ktoré vedie nevyprovokovanú vojnu proti Ukrajine.

Cleverly vyhlásil, že "jednal s množstvom vysokých činiteľov čínskej vlády a pri každom z týchto stretnutí nadniesol otázku dodržiavania ľudských práv". Sľúbil tiež, že v tom bude pokračovať.

image

Americký Pentagón sa chce tisíckami dronov vyrovnať početnej prevahe Číny

Šéf britskej diplomacie ale zároveň zastáva názor, že by bola chyba druhú najväčšiu ekonomiku sveta diplomaticky izolovať. "Británia chce udržiavať pragmatické vzťahy s Čínou, súčasne si ale zachová prezieravý postoj v oblastiach, v ktorých s Čínou zásadne nesúhlasí," povedal podľa Reuters Cleverly.

Prejav britskej slabosti

Čínsky viceprezident Chan Čeng pri dnešnom stretnutí s Cleverlym v Pekingu vyjadril nádej na "nový pokrok vo vzťahoch medzi oboma krajinami". Britský minister zahraničia sa okrem Chana má dnes v Pekingu stretnúť aj so svojím náprotivkom Wang Iem.

Niektorí britskí konzervatívni poslanci s cestou ministra zahraničia do Číny nesúhlasia a tvrdia, že pôsobia ako prejav britskej slabosti, píše agentúra Reuters. Medzi odporcami je napríklad bývalá britská premiérka Liz Trussová, ktorá sa zasadzuje za sprísnenie britskej politiky voči Číne. Podľa nej by Čína mala byť označená za krajinu ohrozujúcu britskú národnú bezpečnosť.

Cleverly mal odísť do Číny už koncom júla. Návšteva sa však neuskutočnila kvôli personálnym zmenám vo vedení čínskej diplomacie. Bývalý minister zahraničia Čchin Kang sa od júna neukázal na verejnosti a vo funkcii ho 25. júla vystriedal Wang I.

01 - Modified: 2024-05-16 09:19:46 - Feat.: - Title: Tvrdenia USA a Európy o nadmernej kapacite Číny sú obchodným protekcionizmom, tvrdí ministerstvo obchodu 02 - Modified: 2024-05-16 05:28:34 - Feat.: - Title: Čína je pripravená pracovať s Ruskom. Si Ťin-pching s Putinom rokoval o upevnení vzťahov a spolupráce 03 - Modified: 2024-05-15 22:50:34 - Feat.: - Title: Putin pricestoval na návštevu Číny, bude rokovať o spolupráci a podpore. Kremeľ chce riešiť aj Ukrajinu 04 - Modified: 2024-05-15 22:46:46 - Feat.: - Title: USA a Čína prvýkrát viedli rozhovory o umelej inteligencii. Washington kritizuje ako Peking pracuje s AI 05 - Modified: 2024-05-15 20:01:31 - Feat.: - Title: V Ženeve prebehli prvé rokovania o umelej inteligencii medzi USA a Čínou, Washington má obavy zo zneužitia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 15:38