ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/DPA
StoryEditor

Americké úrady vo svojich systémoch pátrajú po čínskom záškodníckom programe, píše New York Times

30.07.2023, 09:05
Autor:
ČTKČTK

Americkí predstavitelia sa obávajú, že by takýto program mohol vyvolať problémy v správe energetických a telekomunikačných sietí či v dodávkach americkým vojenským základniam doma a v zahraničí.

Americké úrady pátrajú po záškodníckom programe, takzvanom malware, o ktorom sa domnievajú, že ho do amerických systémov nainštalovali čínski hackeri. Napísal o tom v sobotu denník The New York Times. Americkí predstavitelia sa obávajú, že by takýto program mohol vyvolať problémy v správe energetických a telekomunikačných sietí či v dodávkach americkým vojenským základniam doma a v zahraničí. Peking by mohol program využiť napríklad pri ozbrojenom konflikte s Taiwanom.

Pátranie po malware potvrdili denníku zdroje z armády aj tajných služieb. Jeden člen Kongresu označil čínsky program za "tikajúcu bombu". Predstavitelia administratívy prezidenta Joea Bidena sa domnievajú, že hlavným cieľom čínskeho programu sú logistické systémy, ktoré využívajú vojenské základne. Často však takéto systémy používajú aj civilisti.

image

Povolaním syn a dcéra. Polovica mladých Číňanov nepracuje, rodičia to podporujú a platia im mzdy

Prvé zmienky o možnom malware sa podľa denníka dostali na verejnosť podľa denníka na konci mája, kedy Microsoft odhalil "záhadný počítačový kód" v telekomunikačných systémoch nielen na ostrove Guam, kde je významná americká vojenská základňa, ale aj inde v USA.

Predstavitelia americkej vlády podľa denníka debatujú o tom, či cieľom použitia čínskeho malwaru by bolo iba prerušenie vojenskej logistiky alebo aj narušenie civilného života. Podľa amerických predstaviteľov cieľom použitia programu by mohlo byť spomaliť americkú vojenskú odozvu na eventuálny čínsky ozbrojený útok na Taiwan či odvrátiť pozornosť americkej verejnosti od možnej čínskej agresie vyvolaním logistických problémov v USA. Podľa zdrojov denníka však nie je jasné, aký veľký vplyv by spustenie programu mohlo mať na americkú armádu a život v USA.

"Bidenova administratíva pracuje neúnavne na ochrane Spojených štátov pred akýmkoľvek prerušením našej kritickej infraštruktúry," uviedol Biely dom na otázku denníka The New York Times. Vo vyjadrení však výslovne nespomína Čínu. "Prezident prvýkrát nariadil prísne opatrenia ohľadom kyberbezpečnosti," uviedol hovorca rady pre národnej bezpečnosti Bieleho domu Adam Hodge.

image

Putin trafil Čínu priamo do žalúdka. Pre Peking sa Rusko stáva KĽDR číslo dva, myslí si expert

Spojené štáty pripísali Číne v minulosti niekoľko útokov vedených po internete. V júli Biely dom a spoločnosť Microsoft vyhlásili, že sa čínskym hackerom podarila prelomiť ochrana účtov elektronickej pošty niekoľkých organizácií a vládnych agentúr. USA sa domnievajú, že Peking má rozsiahly program zameraný práve na útoky cez internet. Čínska vláda sa k žiadnemu útoku na americké vládne systémy neprihlásila.

01 - Modified: 2024-05-01 14:19:53 - Feat.: - Title: Blinken vyjadril nesúhlas USA s operáciou v Rafahu, Netanjahu chce napredovať 02 - Modified: 2024-05-01 13:13:03 - Feat.: - Title: Polícia zasahovala proti demonštrantom na viacerých univerzitách v USA 03 - Modified: 2024-05-01 11:53:00 - Feat.: - Title: V Číne prišlo o život najmenej 24 ľudí pri zrútení časti diaľnice 04 - Modified: 2024-05-01 08:53:36 - Feat.: - Title: Blinken rokoval s izraelským prezidentom. Chce presadiť prímerie v Gaze 05 - Modified: 2024-05-01 06:57:00 - Feat.: - Title: Starší Američania vlani pre podvody prišli o vyše tri miliardy dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 17:05