ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Národní poslanci členských krajín EÚ kritizujú nový zákon na ochranu detí v online priestore

22.06.2023, 13:34
Autor:
TASRTASR

Ak by návrh zákona prešiel, sociálne siete by museli povinne sledovať šifrované čety na svojich platformách a vyhľadávať v nich znaky, ktoré by mohli poukazovať na zdieľanie materiálov zobrazujúcich sexuálne obťažovanie detí.

Niekoľko desiatok poslancov parlamentov členských krajín EÚ kritizuje plánovanú legislatívu Európskej komisie nazývanú aj "zákon na kontrolu četov", informuje agentúra DPA.

Komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová predstavila návrh pravidiel predchádzania sexuálnemu zneužívaniu detí a boja proti nemu v máji 2022. Ak by návrh zákona prešiel, sociálne siete by museli povinne sledovať šifrované čety na svojich platformách a vyhľadávať v nich znaky, ktoré by mohli poukazovať na grooming dieťaťa alebo zdieľanie materiálov zobrazujúcich sexuálne obťažovanie detí. Zároveň by mali povinnosť podozrivú aktivitu nahlasovať. Podľa aktuálne platného zákona je takýto monitoring dobrovoľný.

image

Maďarsko obmedzilo práva migrantov, keď museli žiadať o azyl na ambasádach, rozhodol Súdny dvor EÚ

Kritici zákon označujú ako "kontrolu četov" a považujú ho za pokus o monitorovanie všetkej internetovej komunikácie vrátane šifrovaných četov, čo u nich vyvoláva obavy z masového sledovania. Všetkých 30 signatárov dokumentu kritizujúceho návrh zákona jednohlasne dodalo, že boj proti sexuálnemu násiliu na deťoch považujú síce za veľmi dôležitý, avšak návrh v aktuálnej podobe by znamenal vážny zásah do súkromia. Podľa nich by sa tak zaviedlo používanie softvéru na kontrolu obsahu komunikácie a dešifrovanie medzi koncovými bodmi. V konečnom dôsledku to by znamenalo monitorovanie osobných cloudových úložísk.

Vďaka iniciatíve Konstantina Kuhleho, zástupcu predsedu parlamentnej skupiny Slobodná demokratická strana v nemeckom Spolkovom sneme, bola na webovej lokalite Parlamentného zhromaždenia Rady Európy zverejnená petícia, ktorú môže podpísať každý poslanec. Rada Európy nie je orgánom Európskej únie, ide o organizáciu so širším členstvom, hoci členské štáty EÚ sú jej členmi.

01 - Modified: 2024-04-30 16:55:41 - Feat.: - Title: Výrazné oslabenie. Európske akciové trhy majú za sebou prvý negatívny mesiac od októbra 02 - Modified: 2024-04-30 12:35:32 - Feat.: - Title: EÚ20: P. Mihók: Členstvo v EÚ je pre Slovensko úspešným príbehom 03 - Modified: 2024-04-30 09:09:35 - Feat.: - Title: Bez nových členov by EÚ bola slabšia aj voči USA, Rusku a Číne, vyhlásil Michel 04 - Modified: 2024-05-01 13:30:00 - Feat.: - Title: Sceľovanie naráža na veľa prekážok. Čím to je spôsobené a ako sa to dá riešiť? 05 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 09:22