Francúzska polícia zaisťuje oblasť po útoku nožom v Annecy vo francúzskych Alpách vo Francúzsku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Muža, ktorý vo Francúzsku útočil nožom na deti, obvinili z pokusu o vraždu

10.06.2023, 14:55
Autor:
TASRTASR

Medzi obeťami útoku sú štyri deti vo veku od 22 mesiacov do troch rokov a dvaja dospelí, ktorých jeden utrpel ťažké a druhý ľahšie zranenia.

Francúzski sudcovia v sobotu predbežne obvinili muža podozrivého z útoku nožom na štyri deti a dvoch dospelých v alpskom meste Annecy z pokusu o vraždu. Podozrivý Sýrčan je vo vyšetrovacej väzbe, informujú agentúry AP, AFP a DPA.

O motíve 31-ročný útočník nevypovedal a pred sudcom mlčal, uviedla prokurátorka Line Bonnetová-Mathisová v sobotu v Annecy.

Teroristický motív útoku, ku ktorému došlo vo štvrtok, úrady predbežne vylúčili.

Útočník sa podrobil psychiatrickému vyšetreniu, nezistili sa však náznaky nepríčetnosti, píše DPA.

Všetky obete útoku sú hospitalizované a v sobotu sa nachádzali už mimo ohrozenia života, potvrdila agentúra AFP s odvolaním sa na prokuratúru.

image

Zdravotný stav detí zranených sýrskym utečencom pri útoku nožom sa vyvíja dobrým smerom, tvrdí Macron

Medzi obeťami útoku nožom sú štyri deti vo veku od 22 mesiacov do troch rokov a dvaja dospelí, ktorých jeden utrpel ťažké a druhý ľahšie zranenia. Muž v čase útoku podľa polície nebol pod vplyvom alkoholu ani omamných látok.

O páchateľovi je známe to, že ide o Sýrčana a vo Francúzsku sa zdržiaval len niekoľko mesiacov. Predtým žil desať rokov vo Švédsku, spresnila francúzska premiérka Élisabeth Borneová.

Vo Francúzsku útočník nemal trvalý pobyt. Bezpečnostné zložky európskych štátov o ňom nemajú žiadne záznamy, takisto neexistujú doklady o tom, že by v minulosti absolvoval psychiatrickú liečbu.

image

Britský premiér odsúdil "nepochopiteľný" útok nožom vo Francúzsku, zranené sú štyri deti

Vo Švédsku bol Sýrčanovi priznaný štatút utečenca, napriek tomu o azyl požiadal minulý rok aj vo Francúzsku. Ako informovala televízia BFM, táto žiadosť mu bola takmer pred týždňom zamietnutá. Zatiaľ nie je jasné, či má táto skutočnosť niečo spoločné s jeho činom.

01 - Modified: 2024-05-04 11:06:09 - Feat.: - Title: Streľba neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených 02 - Modified: 2024-05-03 12:36:02 - Feat.: - Title: Polícia vyviedla desiatky protestujúcich študentov z parížskej univerzity 03 - Modified: 2024-05-02 10:42:58 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku vznikne komisia na vyšetrenie sexuálneho násilia v kinematografii 04 - Modified: 2024-05-01 08:07:41 - Feat.: - Title: Francúzsky šéf diplomacie navštívi Káhiru, aby posilnil šance na prímerie 05 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 23:53