Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko. FOTO: Reuters
StoryEditor

Lukašenko sa objavil na verejnosti a odmietol správy o vážnej chorobe

23.05.2023, 23:24
Autor:
ČTKČTK

O zhoršujúcom sa zdravotnom stave autoritárskeho vládcu sa špekuluje od 9. mája, keď sa zúčastnil vojenskej prehliadky v Moskve usporiadanej k pripomienke víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko sa dnes objavil na verejnosti a odmietol informácie o tom, že je vážne chorý. Informovali o tom agentúry Reuters a TASS.

O zhoršujúcom sa zdravotnom stave autoritárskeho vládcu východoeurópskej krajiny sa špekuluje od 9. mája, keď sa zúčastnil vojenskej prehliadky v Moskve usporiadanej k pripomienke víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Vyzeral unavene, nezostal až do konca osláv a vo vlasti potom chýbal na rade verejných podujatí.

"Ak si niekto myslí, že som sa chystal zomrieť, tak nech sa upokojí," vyhlásil Lukašenko počas stretnutia venovaného zdravotným otázkam. Video zo zasadnutia zverejnil štátny kanál Pul Pervogo. Bieloruský vodca, ktorý znel ochraptelo, následne uviedol, že ochorel na adenovírus, čo je bežné nachladnutie.

Osemdesiatšesťročný Lukašenko poznamenal, že hoci zotavenie z takejto nákazy trvá zvyčajne len tri dni, tak bol príliš zaneprázdnený a nemohol si zobrať ihneď voľno. "Nemal som možnosť sa liečiť. Takže sa nechystám zomrieť, ľudia. Budete sa so mnou trápiť ešte dlho, "dodal.

Lukašenko je pri moci od júla 1994. Naposledy podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil vo voľbách v roku 2020. Opozícia a západné krajiny však považujú toto hlasovanie za sfalšované, v skutočnosti podľa nich vyhrala opozičná líderka Svjatlana Cichanouská.

Nespokojnosť s voľbami vyvolala v krajine demonštrácia nebývalých rozmerov. Bezpečnostné zložky protesty brutálne potlačili, desaťtisíce ľudí zatkli a tisíce ich zbili.

Bieloruský vodca je jedným z najbližších spojencov ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorému poskytol bieloruské územie a letisko pre ruskú inváziu na susednú Ukrajinu.

01 - Modified: 2024-04-29 20:48:32 - Feat.: - Title: Bielorusko zakázalo činnosť nemeckého telerozhlasu Deutsche Welle 02 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 03 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 04 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 05 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 11:52