Francúzski železničiari v štrajku s červenými svetlicami a vestami francúzskych odborových zväzov CGT a Sud Rail vstupujú do sídla prevádzkovateľa burzy Euronext. FOTO: Reuters
StoryEditor

Demonštranti proti dôchodkovej reforme v Paríži vtrhli do budovy burzy. Penzie majú platiť megafirmy, tvrdia

20.04.2023, 18:07
Autor:
TASRTASR

Skupina demonštrantov v paríži obsadila vestibul Euronextu a skandovala heslá populárne medzi demonštrantmi proti dôchodkovej reforme, ako napríklad: Sme tu, sme tu, aj keď to prezident Macron nechce, sme tu.

Niekoľko stoviek demonštrantov vtrhlo vo štvrtok nakrátko do kancelárií prevádzkovateľa burzy Euronext v parížskej obchodnej štvrti La Défense. Protest bol súčasťou rozsiahlejších demonštrácií proti reforme dôchodkového systému a demonštranti žiadali, aby dôchodky financovali veľké spoločnosti.

"Hovoria nám, že na financovanie dôchodkov nie sú peniaze," povedal Fabien Villedieu z odborového zväzu Sud-Rail. Podľa jeho slov však "nie je potrebné získať peniaze z vreciek zamestnancov", keďže nejaké sú aj "vo vreckách miliardárov".

Obsadili budovu

Skupina demonštrantov obsadila vestibul Euronextu a skandovala heslá populárne medzi demonštrantmi proti dôchodkovej reforme, ako napríklad: "Sme tu, sme tu, aj keď to (prezident) Macron nechce, sme tu" či "Macron, odstúp!"

Reuters pripomína, že obdobný protest sa v pondelok odohral aj v parížskych kanceláriách investičnej spoločnosti Blackrock.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron podpísal v sobotu zákon o zmienenej dôchodkovej reforme, pre ktorý vo Francúzsku prebiehali už tri mesiace rozsiahle protesty. Nespokojní odborári prezidenta do poslednej chvíle vyzývali, aby nepodpisoval túto legislatívu, ktorou sa zvyšuje vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.

Verejnosť reformu nechce

Podľa prieskumov verejnej mienky sú až dve tretiny Francúzov proti tomu, aby museli pracovať o dva roky dlhšie. Macron však reformu dlhodobo označoval za nevyhnutnú na to, aby francúzsky dôchodkový systém neupadol v najbližších rokoch do veľkého deficitu.

image

Čudný ťah Číny: Po vyhlásení mierového plánu Ukrajina pre Peking neexistuje, Si nedvíha Zelenskému telefón

Macron a jeho vláda tiež avizovali, že sa chcú teraz už posunúť ďalej a riešiť problémy týkajúce sa pracovných podmienok, práva, vzdelávania či zdravotníctva. Demonštranti pokračujúci v protestoch proti dôchodkovej reforme však podľa Reuters dávajú jasne najavo, že pre nich sa táto otázka ešte neuzavrela.

"Budeme pokračovať až do stiahnutia (dôchodkového zákona)," vykrikovali vo štvrtok aj na námestí v parížskej štvrti La Défense, nesúc transparent s nápisom: "Nie dôchodkovej reforme".

Samotný Macron čelil protestom v stredu - na svojej vôbec prvej ceste po podpísaní zákona o dôchodkovej reforme. Obyvatelia mesta Sélestat v regióne Alsasko ho vypískali.

Podobná situácia sa zopakovala aj vo štvrtok, pri jeho druhom verejnom vystúpení od podpísania tohto zákona. V tomto prípade navštívil školu v meste Ganges na juhu krajiny. Aj tam sa stretol so stovkami demonštrantov proti nepopulárnej reforme, ktorí skandovali len niekoľko metrov od neho. "Sú tu ľudia, ktorí sú spokojní, aj ľudia, ktorí spokojní nie sú," povedal Macron na margo protestov.

01 - Modified: 2023-04-27 12:10:55 - Feat.: 0 - Title: Odchod do penzie 2023: Koho sa týkajú najväčšie zmeny a čo dôležité sa nemení? (prehľad) 02 - Modified: 2023-01-25 16:48:13 - Feat.: 0 - Title: Plusy a mínusy: Babiš stavia na skúsenostiach, kontaktoch v zahraničí a kritike Fialovej vlády 03 - Modified: 2022-08-02 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chcete zahraničný dôchodok? Ako sa k nemu dostať a kde robia do 67. rokov (+tabuľka s vekom odchodu v EÚ)
01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:17