Český prezident Petr Pavel. FOTO: Reuters
StoryEditor

Český prezident Pavel v prejave varoval pred nejednotou Západu

21.03.2023, 19:50
Autor:
ČTKČTK

Ďalšiu podporu Ukrajine v obrane pred ruskou inváziou považuje český prezident za nevyhnutnosť, pretože rozhodujúca podľa neho bude tento rok.

Český prezident Petr Pavel dnes v Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku varoval pred nejednotou Západu, a to nielen v postoji voči Rusku, ale aj vo vzťahu k Číne.

Ďalšiu podporu Ukrajine v obrane pred ruskou inváziou považuje za nevyhnutnosť, pretože rozhodujúca podľa neho bude tento rok.

"Pred dvadsiatimi rokmi sme si mysleli, že nás čaká žiarivá budúcnosť," povedal Pavel na úvod prejavu v DGAP. Západné štáty podľa českého prezidenta očakávali zmierenie niekdajších nepriateľov z čias studenej vojny, a podcenili mocenské ambície ruského prezidenta Vladimira Putina.

Prvé známky tohto podcenenia vidí Pavol okrem iného na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v roku 2007, keď Putin v prejave ohlásil zámer mocenského návratu Ruska.

Rovnako ako Západ ale podcenil situáciu aj Putin, keď podľa Pavla očakával v prípade invázie na Ukrajinu nejednotnosť západných krajín a slabosť ukrajinskej armády, ako tomu bolo v roku 2014 v prípade ruskej anexie autonómneho ukrajinského polostrova Krym a vyvolania proruského povstania na Donbase.

Odhodlanie Ukrajiny brániť sa ruskému vpádu označil Pavel za príklad, ktorý by mal byť pre Západ inšpiráciou. "Ukrajina je teraz jednotná ako nikdy predtým," povedal.

Podľa Pavla bude tento rok rozhodujúci, keďže ani jedna zo strán konfliktu nebude mať kapacity pre ďalšie ofenzívy. Rýchle poskytnutie zbraní, ktoré Kyjev potrebuje, je tak podľa českého prezidenta aj v záujme Európy.

Pavel dôrazne varoval pred rozkolom západných krajín a pred tým, aby sa Európa snažila konkurovať Spojeným štátom a ďalším západným krajinám. Krajiny, ktoré vyznávajú západné hodnoty, by sa namiesto toho mali sústrediť na spoluprácu a utuženie jednoty, a to aj vzhľadom na rastúci vplyv Číny.

O Číne rokoval Pavel neskoro popoludní tiež s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. "U nás aj v Nemecku tento vzťah prechádza revíziou," povedal český prezident s tým, že Nemecko zaujíma postoj Česka v tejto veci.

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:48