Zbrane, vrátane protitankových riadených striel, ktoré britské kráľovské námorníctvo označilo za iránske a uviedlo, že ich ukoristilo z pašeráckej lode v medzinárodných vodách v Ománskom zálive. FOTO: Reuters
StoryEditor

Britské námorníctvo v Ománskom zálive zabavilo pašované zbrane z Iránu, vrátane protitankových

02.03.2023, 10:54
Autor:
ČTKČTK

Podozrivé plavidlo sa najprv pokúsilo doplávať do iránskych teritoriálnych vôd, ale bolo zastavené tímom britskej kráľovskej námornej pechoty, ktorý sa potom nalodil na malú loď a podozrivé balíčky zabezpečili.

Britské kráľovské námorníctvo dnes uviedlo, že vo februári s pomocou amerických síl zabavilo v medzinárodných vodách Ománskeho zálivu z pašeráckeho plavidla iránske zbrane, vrátane protitankových riadených striel. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej loď pravdepodobne smerovala do Jemenu.

Británia uviedla, že plavidlo, ktoré sa vysokou rýchlosťou pohybovalo južne od Iránu, bolo v nočných hodinách odhalené bezpilotným sledovacím a prieskumným lietadlom americkej spravodajskej služby. Britské námorníctvo loď prenasledovalo, pretože ignorovala volanie vysielačkou, uviedlo britské ministerstvo obrany.

image

Rusi si pripísali "taktické zisky" na severe Bachmutu, tvrdia Američania. Chcú Ukrajincov odrezať od zásob

Plavidlo sa najprv pokúsilo doplávať do iránskych teritoriálnych vôd, ale bolo zastavené tímom kráľovskej námornej pechoty, ktorý sa potom nalodil na malú loď a podozrivé balíčky zabezpečili. Podľa úvodnej inšpekcie obsahovali iránske protitankové riadené strely a súčasti balistických rakiet stredného doletu.

image

Zbrane, vrátane protitankových riadených striel, ktoré britské kráľovské námorníctvo označilo za iránske a uviedlo, že ich ukoristilo z pašeráckej lode v medzinárodných vodách v Ománskom zálive. FOTO: Reuters

Hoci Briti neidentifikovali miesto, kam by podľa ich podozrení mali zbrane putovať, americké námorníctvo incident opísalo ako udalosť "na trase, ktorá sa v minulosti používala na nezákonnú prepravu zbraní do Jemenu".

image

Rusko má zrejme už druhé štartovacie miesto pre drony. Približuje sa ku Kyjevu, znie z Londýna

Vojna v Jemene, najchudobnejšej krajine arabského sveta, vypukla po tom, ako sa šiitskí povstalci Húsíovci, ktorých podporuje Irán, v roku 2014 zmocnili hlavného mesta Saná, odkiaľ vyhnali medzinárodne uznanú vládu prezidenta Abdar Mansúra Hádího. Na jej strane sa o rok neskôr do boja proti rebelom zapojila koalícia na čele so sunnitskou Saudskou Arábiou. Boje v krajine si vyžiadali životy viac ako 150-tisíc tisíc ľudí, vrátane 14 500 civilistov. V dôsledku vojny sa Jemen tiež ocitol na prahu hladomoru.

Rezolúcia OSN zakazuje dodávky zbraní jemenským povstalcom podporovaným Iránom. Teherán dlho popieral, že by povstalcov vyzbrojoval, hoci existujú fyzické dôkazy, vrátane zhabaných zbraní.

image

Zbrane, vrátane protitankových riadených striel, ktoré britské kráľovské námorníctvo označilo za iránske a uviedlo, že ich ukoristilo z pašeráckej lode v medzinárodných vodách v Ománskom zálive. FOTO: Reuters

Viceadmirál piatej flotily amerického námorníctva Brad Cooper uviedol, že ide o "siedmy prípad zadržania nelegálnych zbraní alebo drog za posledné tri mesiace a ďalší príklad rastúcej zlovoľnej námornej činnosti Iránu v celom regióne". Za ten čas námorníctvo a spojenci zabavili viac ako 5000 zbraní, 1,6 milióna nábojov, 30 protitankových striel a ďalšie zbraňové komponenty.

01 - Modified: 2023-02-27 09:59:36 - Feat.: 0 - Title: Západná koalícia proti Rusku: USA a Európa rozbiehajú veľké zbrojenie. Putin nikdy nezvíťazí, odkázal Biden 02 - Modified: 2023-02-25 11:28:27 - Feat.: 1 - Title: Rusku sa zrejme minuli zásoby iránskych dronov, tvrdí britská vláda 03 - Modified: 2023-02-21 14:36:38 - Feat.: 1 - Title: Šéf NATO vyjadril obavy, že Čína bude vyzbrojovať Rusko
01 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 02 - Modified: 2024-04-21 16:03:44 - Feat.: - Title: Iránsky ajatolláh nepriamo priznal, že útok na Izrael zasiahol len málo cieľov 03 - Modified: 2024-04-21 05:26:00 - Feat.: - Title: Irán popiera nákup ruských stíhačiek Suchoj Su-35 04 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 05 - Modified: 2024-04-19 15:16:56 - Feat.: - Title: Muž z iránskeho konzulátu vo Francúzsku mal vraj pri sebe iba atrapy granátov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:55