Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj počas návštevy amerického prezidenta v Kyjeve. FOTO: Reuters
StoryEditor

Detaily Bidenovej cesty do Kyjeva: Neletel s Air Force One, vo vlaku strávil 10 hodín

21.02.2023, 07:41
Autor:
TASRTASR

Lietadlo s americkým prezidentom malo medzipristátie na vojenskej základni v nemeckom meste Ramstein, kde dotankovalo palivo a následne s vypnutým transpondérom pokračovalo na poľské letisko Rzeszow-Jasionka.

Nečakaná návšteva prezidenta Spojených štátov Joea Bidena v Kyjeve podliehala prísnemu utajeniu. Šéf Bieleho domu počas cesty na Ukrajinu absolvoval aj desaťhodinovú jazdu vlakom z Poľska. Detaily Bidenovej návštevy v Kyjeve v noci na utorok opísali agentúry AP a AFP, informuje TASR.

Cesta šéfa Bieleho domu začala už v nedeľu o 04.00 h miestneho času (10.00 h SEČ) vo vojenskom hangári blízko Washingtonu. Americký prezident si na cestu do Európy nevybral lietadlo Air Force One, ktorým štandardne lieta na štátne návštevy, ale nastúpil na palubu menšieho Boeingu 757 známeho pod označením C-32.

V lietadle sa spolu s Bidenom nachádzali osobní strážcovia, malý tím lekárov, prezidentovi poradcovia a dvaja novinári, ktorí museli prisľúbiť mlčanlivosť a odovzdať mobilné telefóny.

Lietadlo s Bidenom malo medzipristátie na vojenskej základni v nemeckom meste Ramstein, kde dotankovalo palivo a následne s vypnutým transpondérom pokračovalo na poľské letisko Rzeszow-Jasionka, cez ktoré od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prúdia dodávky americkej pomoci pre Kyjev.

V poľskom meste Przemysl, ktoré sa nachádza blízko ukrajinských hraníc, Biden nasadol na vlak a absolvoval desaťhodinovú cestu do Kyjeva, kam dorazil v pondelok na svitaní.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan uviedol, že Bidenova cesta do ukrajinskej metropoly sa pripravovala niekoľko mesiacov, avšak konečné rozhodnutie padlo len minulý piatok. Biely dom o plánovanej Bidenovej návšteve Ukrajiny však Moskvu vopred upovedomil.

Biden sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a oznámil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 500 miliónov dolárov, vrátane munície pre salvové raketomety HIMARS, ktoré USA darovali Ukrajine už predtým.

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Piotr Wawrzyk zároveň v pondelok večer oznámil, že Joe Biden už pricestoval do Poľska.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:30