Donald Tusk. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Bývalý poľský premiér Donald Tusk dostal ochranku. Hrozí mu atentát, tvrdí polícia

28.12.2022, 22:04
Autor:
ČTKČTK

O pridelení príslušníkov Služby ochrany štátu rozhoduje minister vnútra. O ochrane súčasného lídra poľskej opozície tak musel rozhodnúť minister Mariusz Kamiński, poznamenala TVN 24.

Líder poľskej opozície, bývalý premiér a šéf Európskej rady Donald Tusk dostal od štátu pridelenú ochranu, pretože mu podľa polície hrozí nebezpečenstvo. Oznámili to dnes poľské médiá a informáciu potvrdila Tuskova politická strana, Občianska platforma (PO). "Polícia mi oznámila, že nebezpečenstvo atentátu je reálne ako nikdy predtým," vysvetlil neskôr sám politik.

"Každý týždeň v listoch a na sociálnych médiách nachádzam hrozby na adresu mojich najbližších, rozsudky smrti a prísľuby atentátu na mňa. Tento mesiac mi polícia oznámila, že ohrozenie atentátom je reálne a konkrétne ako nikdy predtým. Preto teda žiadosť o ochranu," uviedol Tusk na Twitteri.

Hovorca PO Ján Grabiec predtým povedal televízii TVN 24, že okrem informácií išlo aj o konkrétne udalosti svedčiace o riziku "fyzického ohrozenia", o čom strana informovala políciu a príslušné služby. Naposledy polícia poskytla informácie, že Tusk čelí konkrétnemu ohrozeniu, a z toho pramenilo rozhodnutie úradov o pridelení ochrany.

"Vyhrážky sú stálou, dá sa povedať neoddeliteľnou súčasťou politiky Bohužiaľ v Poľsku spor dosiahol taký bod, že sa vyhrážky týkajú skoro všetkých. Ale tu hovoríme o konkrétnej situácii a o konkrétnom ohrození, ktoré polícia vyhodnotila ako vec vyžadujúca zásah," dodal.

image

Dzurinda: OĽANO v rodine ľudovcov bude musieť viesť politiku zhodnú s ich hodnotami

O pridelení príslušníkov Služby ochrany štátu (SOP) rozhoduje minister vnútra. O Tuskovej ochrane tak musel rozhodnúť minister Mariusz Kamiński, poznamenala TVN 24.

SOP zo zákona chráni prezidenta aj bývalých prezidentov, predsedu a podpredsedu vlády a šéfov oboch komôr parlamentu, teda maršálky Sejmu a Senátu, ako aj ministrov vnútra a zahraničia. K úlohám SOP ale patrí aj ochrana ďalších osôb v záujme štátu. Ochranu SOP má v súčasnosti pridelenú tiež predsedníčka Ústavného súdu, napísal denník Gazeta Wyborcza.

Pripomenul, že o Tuskovej ochrane sa začalo hovoriť v súvislosti s politikovým cestovaním po celom Poľsku kvôli stretávaniu s voličmi. Otvorenosť a prístupnosť opozičného vodcu pritom kontrastovala s prístupom šéfa vládnucej strany Jaroslawa Kaczyńského, chráneného kordónmi telesných strážcov a nedostupného pre človeka z ulice. Aj Tusk mal strážcu, avšak až doteraz zo súkromnej firmy.

image

Tichá vojna vo vedení Únie. Nevraživosť hlavných lídrov škodí celej Európe

Pridelenie štátnej ochrany dal denník do súvislosti s atentátom na starostu Gdansku pred tromi rokmi. 53-ročného Pawla Adamowicza 13. januára 2019 priamo na pódiu pred televíznym kamerami počas charitatívneho koncertu napadol a pobodal vtedy dvadsaťsedemročný útočník, ktorého zadržali na mieste. O deň neskôr Adamowicz, ktorý stál na čele prístavného mesta na severe Poľska viac ako 20 rokov, zraneniam podľahol.

Vdova vzápätí obvinila verejnoprávnu televíziu TVP, ovládanú vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), z nepriameho podielu na vražde manžela. "Môjho muža zabili slová," vyhlásila Magdaléna Adamowiczová, podľa ktorej si vrah vybral obeť kvôli "jazyku nenávisti" proti opozičným politikom v provládnej televízii.

Na ustavičné výpady provládnej televízie sa sťažuje aj Tusk, ktorý býva pokladaný za hlavného protivníka Kaczyńského. Svojho času ho totiž dokázal vo voľbách poraziť. 

01 - Modified: 2022-11-23 14:22:24 - Feat.: 1 - Title: Dzurinda: OĽANO v rodine ľudovcov bude musieť viesť politiku zhodnú s ich hodnotami 02 - Modified: 2022-11-14 10:53:45 - Feat.: 1 - Title: Tichá vojna vo vedení Únie. Nevraživosť hlavných lídrov škodí celej Európe 03 - Modified: 2022-08-29 13:29:41 - Feat.: 1 - Title: Ruské médiá šíria konšpiráciu, že Poľsko sa spojí s Ukrajinou, vystúpi z EÚ a odstúpi územie Nemecku
01 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 02 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 03 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 04 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:24