Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstavuje ukrajinskú vlajku, ktorú mu dali obrancovia Bachmutu, predsedníčke Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Svetové médiá reagujú na dianie vo Washingtone: USA mohli Zelenského návštevou poslať Putinovi odkaz​​

22.12.2022, 08:52
Autor:
ČTKČTK

Nezlomný, vzdorujúci civilista donútený obliecť sa do vojenského pri svojej návšteve Washingtonu niekoľkokrát poďakoval za pomoc, ktorej sa Ukrajine od USA dostáva. Dal však jasne najavo, že neprestane žiadať viac, píše o ukrajinskom prezidentovi CNN.

Ak niekedy nejaký vodca zosobňoval svoju krajinu, je to Volodymyr Zelenskyj, píše americká CNN vo svojej analýze terajšej cesty ukrajinského prezidenta do Spojených štátov.

Nezlomný, vzdorujúci civilista donútený obliecť sa do vojenského pri svojej stredajšej návšteve Washingtonu niekoľkokrát ďakoval za pomoc, ktorej sa Ukrajine od USA dostáva. Dal však jasne najavo, že neprestane žiadať viac.

Vianočný zoznam dodávok zbraní

Ako k tomu poznamenal americký denník The Washington Post, obaja lídri sa síce navonok usmievali a predvádzali jednotu, avšak Zelenskyj by chcel po USA ešte účinnejšie zbrane pre boj s Ruskom, tie mu však Joe Biden doteraz odmietal poskytnúť.

Mychajlo Podoľak z ukrajinskej prezidentskej kancelárie na začiatku decembra na Twitteri zverejnil svoj "zoznam vianočných prianí" - zbrane, po ktorých by Ukrajinci túžili, aby sa mohli efektívnejšie brániť ruským útokom.

image

Nikdy nezostanete sami, sľúbil Biden Zelenskému. USA pomôžu Ukrajine zbraňami, potravinami aj energeticky

Na zozname figurovali okrem iného pokročilé bojové tanky či strely dlhého doletu. Štyri z týchto položiek však Bidenova administratíva odmieta poskytnúť, uviedol The Washington Post.

Piate želanie - protiraketový systém Patriot - získajú Ukrajinci v novom balíku vojenskej pomoci oznámenom v stredu tesne pred Zelenského návštevou USA.

Podľa nemenovaných zástupcov amerického ministerstva obrany má Ukrajina tankov dostatok a americké stroje M1 Abrams, ktoré by Kyjev chcel, sú veľmi náročné na údržbu a zložité na ovládanie.

Štedrá, ale limitovaná pomoc

Že má americká pomoc svoje limity, vyznelo aj z Bidenových vyjadrení na stredajšej tlačovej konferencii v Bielom dome.

V reakcii na otázku ohľadom poskytnutia rakiet, ktoré by umožnili ukrajinským jednotkám zasiahnuť ciele aj vo vnútri Ruska, americký prezident varoval, že takéto zbrane by mohli rozbiť jednotu NATO ohľadom podpory Ukrajiny. "Nechcú ísť do vojny s Ruskom," povedal Biden na adresu Severoatlantickej aliancie.

Podľa niektorých môžu byť tiež problematické aj peniaze, ktoré vojna amerických daňových poplatníkov stojí.

Ako uviedla agentúra AP, bola Zelenského prekvapivá návšteva Washingtonu okamihom, keď mohol Biely dom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ukázať, že Spojené štáty dodržia svoj záväzok a budú Ukrajincom pomáhať "kým to bude potrebné".

image

Pomoc nie je charita. Vojnu vyhráme vďaka jednote slobodného sveta, vyhlásil Zelenskyj v Kongrese​​ (+video)

Ukrajinský prezident mal zase príležitosť osobne poďakovať za miliardy dolárov, ktoré už Kyjev od Američanov získal. Vyjadrenie "kým to bude potrebné" je silnou rétorikou, lenže akú bude mať trpezlivosť rozdelený Kongres a americká verejnosť s vojnou bez jasného konca, ktorá je ekonomicky veľmi nákladná, pýta sa agentúra AP.

Ako ukazujú prieskumy, väčšina Američanov pomoc Ukrajine, ktorej sa darí odrážať ruskú armádu, naďalej podporuje. Ako však uviedol napríklad republikánsky senátor Rick Scott, je potrebné verejnosti neustále vysvetľovať, čo Ukrajinci robia.

01 - Modified: 2024-04-23 08:28:18 - Feat.: - Title: Ukrajinské konzuláty údajne obmedzujú služby pre mužov vo veku 18 až 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 03 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi 05 - Modified: 2024-04-22 21:27:28 - Feat.: - Title: Ukrajina a USA začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, avizuje Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:39