Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruský predstaviteľ bol zranený pri atentáte v Stredoafrickej republike, zásielka mu explodovala v rukách

16.12.2022, 15:47
Autor:
ČTKČTK

K útoku došlo po tom, ako odišli poslední francúzski vojaci rozmiestnení v Stredoafrickej republike. O ich stiahnutí rozhodla Paríž tvárou v tvár rastúcej úlohe Wagnerovej skupiny v krajine.

Riaditeľ kultúrneho strediska Ruský dom v Stredoafrickej republike Dmitrij Sytyj je ťažko zranený po atentáte, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské veľvyslanectvo v Bangui. Útok sa odohral dnes. Sýtyj dostal anonymnú zásielku, ktorá pri otvorení explodovala.

"Zdravotný stav je vážny, utrpel pomliaždeniny a stratu krvi," povedal tlačový tajomník veľvyslanectva Vladislav Ilin. Atentát sa podľa neho odohral mimo budovy stráženého zastupiteľského úradu.

image

Rusko prebúdza spiacich špiónov, obávajú sa Nóri. Počet incidentov stúpa

V Stredoafrickej republike vojaci bojujú proti rebelom s pomocou stoviek bojovníkov zo súkromnej žoldnierskej Wagnerovej skupiny. Ruských žoldnierov Bangui podľa agentúry AFP vždy označuje iba ako "spojencov".

K útoku došlo po tom, ako vo štvrtok odišli poslední francúzski vojaci rozmiestnení v Stredoafrickej republike. O ich stiahnutí rozhodla Paríž tvárou v tvár rastúcej úlohe Wagnerovej skupiny v krajine, ktorú od roku 2013 zmieta občianska vojna a ktorá je v centre moskovskej stratégie posilnenia ruského vplyvu v Afrike. Rusko sa už niekoľko rokov snaží posilniť svoj vplyv na africkom kontinente, najmä nasadením svojich polovojenských jednotiek, poznamenala AFP.

image

Európska únia schválila nové sankcie proti Rusku, zasiahnu členov vlády, sudcov aj propagandu

Líder Wagnerovej skupiny pripísal atentát Francúzsku. "Už som sa obrátil na ruské ministerstvo zahraničných vecí, aby začalo procedúru vyhlásenia Francúzska za štát sponzorujúci terorizmus," uviedol miliardár Jevgenij Prigožin, blízky Kremľa.Tvrdí, že Sytyj, kým stratil vedomie, si prečítal poznámku pri balíku, ktorá znela: "Je to pre vás, v mene všetkých Francúzov. Rusi, vypadnite z Afriky. "Predtým vraj Sytyj dostal vyhrážku z Toga, že nabudúce dostane v balíku urezanú hlavu svojho syna, ktorý žije vo Francúzsku. Práve pod vplyvom obáv o potomka Sytyj napriek všetkým bezpečnostným pravidlám dnešný balík otvoril.

Vodca Wagnerovej vodcu, ktorý dlhé roky popieral, že žoldnierov vedie, kým to nedávno uznal, neposkytol žiadny dôkaz pre svoje tvrdenia. Agentúra AFP nebola schopná obsah jeho vyhlásenia potvrdiť.

image

Reakcie zahraničných médií na pád Hegera: Chaos sa prehlbuje. Proruské nálady môžu na Slovensku silnieť

Ruský diplomatický zdroj v Bangui opýtaný agentúrou Ria Novosti uviedol, že obeť dostala balík vo svojom domove, ktorý nie je na území ambasády.

Námestník ruského ministra zahraničia Michail Bogdanov vyhlásil, že ruské kultúrne centrum zostane aj napriek tomuto útoku otvorené. "Tvárou v tvár teroristom nesmieme prejaviť strach, na to len čakajú," povedal a vyzval na posilnenie bezpečnosti ruskej diplomatickej misie v Stredoafrickej republike. Bogdanov podľa AFP neukázal obviňujúcim prstom na Francúzsko, ani nespomenul žiadnu konkrétnu stopu, iba vyhlásil, že "medzinárodný terorizmus nepozná hranice".

01 - Modified: 2022-12-16 14:21:36 - Feat.: 1 - Title: Rusko prebúdza spiacich špiónov, obávajú sa Nóri. Počet incidentov stúpa 02 - Modified: 2022-12-16 13:55:47 - Feat.: 1 - Title: Európska únia schválila nové sankcie proti Rusku, zasiahnu členov vlády, sudcov aj propagandu 03 - Modified: 2022-12-16 09:22:06 - Feat.: 1 - Title: Reakcie zahraničných médií na pád Hegera: Chaos sa prehlbuje. Proruské nálady môžu na Slovensku silnieť
01 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 02 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 03 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 04 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 05 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:02