Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Kremeľ: Ciele špeciálnej operácie na Ukrajine sa nezmenili. Je ich však možné dosiahnuť aj rokovaniami

13.10.2022, 21:33
Autor:
TASRTASR

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok vyhlásil, že Moskva je otvorená rozhovorom so Západom, ale Spojené štáty toto vyhlásenie odmietli ako "pózu".

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok povedal, že ciele ruskej "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine sa nezmenili, ale je možné ich dosiahnuť aj rokovaniami. TASR prevzala správu od tlačovej agentúry Reuters.

Vyjadrenia v ruskom denníku Izvestija sú najnovšími zo série vyhlásení, v ktorých Moskva zdôrazňuje, že je otvorená rozhovorom. Ide o zmenu tónu po mnohých ponižujúcich porážkach ruských síl vo vojne na Ukrajine. Tá trvá takmer osem mesiacov.

"Príkaz sa nezmenil, špeciálna vojenská operácia pokračuje, aby sme dosiahli svoje ciele," povedal Peskov. "Znova však opakujeme, že sme otvorení rokovaniam, ktorými tiež môžeme svoje ciele dosiahnuť," uviedol. Nevidí však žiadnu šancu na rozhovory so Západom v blízkej budúcnosti.

"Na dialóg treba dve strany. Keďže Západ má teraz veľmi, veľmi nepriateľský postoj voči nám, je nepravdepodobné, že v blízkej budúcnosti bude nejaká nádej," povedal Peskov pre kazašský televízny kanál Chabar 24, na ktorý sa odvolala aj ruská tlačová agentúra TASS.

"Napriek tomu Turecko, ako aj viacero ďalších krajín sa stále snažia sprostredkovať (rokovania)," doplnil hovorca Kremľa. Hoci Rusko aj predtým tvrdilo, že je ochotné rokovať, opakované zmienky o takejto možnosti tento týždeň sú až zarážajúce, píše Reuters.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok vyhlásil, že Moskva je otvorená rozhovorom so Západom, ale Spojené štáty toto vyhlásenie odmietli ako "pózu".

Lavrov sa vrátil k tejto  téme aj vo štvrtok, keď pre Izvestija povedal: "Nebudeme nikoho naháňať. Ak prídu seriózne návrhy, sme pripravení ich posúdiť." A dodal: "Dostali sme určitý signál, sme pripravení ho posúdiť."

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vylúčil rozhovory s prezidentom Vladimirom Putinom po tom, čo Rusko oficiálne vyhlásilo štyri ukrajinské oblasti za anektované a zasypalo tento týždeň ukrajinské mestá raketami.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:29