StoryEditor

Severom Krymu otriasli výbuchy, svedkovia hlásia explózie aj z letiska pri Simferopole

16.08.2022, 14:35
16.08.2022, 14:35
Autor:
ČTKČTK

Ešte predtým ruské ministerstvo obrany označilo za výsledok sabotáže výbuchy vo vojenskom sklade pri meste Džankoj na severe polostrova.

Sever okupovaného ukrajinského polostrova Krym dnes ráno otriasli výbuchy, informovali ruské tlačové agentúry. Podľa agentúry TASS vybuchol okrem iného bývalý statok, ktorý armáda používala ako muničný sklad.

Ruské ministerstvo obrany neskôr explózie označilo za výsledok sabotáže. Ruský denník Kommersant na webe s odvolaním sa na očitých svedkov uviedol, že z ruskej leteckej základne pri Simferopole v centrálnej časti Krymu po explóziách stúpa čierny dym.

Mohlo ísť o útok bezpilotného lietadla

Úrady podľa zdrojov denníka preverujú, či nešlo o útok malého bezpilotného lietadla na muničný sklad na letisku Hvardijske (rus. Gvardejskoje). Oficiálni predstavitelia sa zatiaľ nevyjadrili, dodal denník.

image

Severom Krymu otriasli výbuchy, svedkovia hlásia explózie aj z letiska pri Simferopole

Výbuch munície vo vojenskom sklade pri meste Džankoj na severe Krymu si podľa agentúry TASS vyžiadal evakuáciu obyvateľov neďalekej dediny Majskoje.

Ruské ministerstvo obrany označilo explóziu za výsledok sabotáže. Poškodené podľa neho boli aj civilné objekty, vrátane elektrického vedenia a ďalšieho zariadenia, železnice a množstva obytných budov. "Nikto nebol vážne zranený. Prijímajú sa potrebné opatrenia na odstránenie dôsledkov diverzie," dodalo ruské ministerstvo podľa agentúry TASS.

Šéf proruskej správy Krymu Sergej Aksjonov predtým uviedol, že výbuchy si vyžiadali dvoch zranených medzi civilistami, ale ich životy nie sú v ohrození. Podľa ministra zdravotníctva krymskej vlády Konštantína Skorypského lekári jedného zraneného operovali, pacient je v stredne vážnom stave. Druhého zraneného po ošetrení prepustili domov.

image

Ďalšie výbuchy na Kryme. Severom polostrova otriasli explózie muničného skladu, Moskva hovorí o sabotáži

Aksjonov uviedol, že z okolia horiaceho skladu museli evakuovať tri tisícky ľudí. Niektoré domy zhoreli.

Server RBK-Ukrajina upozornil, že letisko Hvardijske (rus. Gvardejskoje) neďaleko Simferopolu sa nachádza niekoľko stoviek kilometrov od frontovej línie. Letisko, patriace ruskému vojenskému námorníctvu, je základňou pre 12 bombardérov Su-24 a 12 bojových lietadiel Su-25, dodal denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na twitter šéfa investigatívneho webu Bellingcat Christa Grozeva.

Zasiahli muničný sklad

Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na miestne úrady informovala tiež o explózii, ktorá spôsobila požiar transformačnej stanice v meste Džankoj, ktoré s 38-tisíc obyvateľmi patrí k väčším mestám na severe Krymu. Nie je jasné, či požiar trafostanice narušil dodávky prúdu v meste.

Jeden z exilových lídrov krymských Tatárov Refat Čubarov na sociálnych sieťach napísal, že miestni obyvatelia hlásia "presný zásah do vojenskej jednotky Rusov", a neskôr spresnil, že "zasiahnutý bol muničný sklad" a "výbuchy sú počuť ďaleko v stepi".

"Na pripomenutie: Krym ako normálna krajina je o Čiernom mori, horách, rekreácii a turistike, ale Krym okupovaný Rusmi je o explóziách skladov a vysokom riziku smrti pre vetrelcov a zlodejov," napísal na twitteri poradca Mychajlo Podoljak z ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Na adresu výbuchov dodal v narážke na oficiálny ruský cieľ "demilitarizovať" Ukrajinu, že ide o "demilitarizáciu v praxi".

image

Rusko – Ukrajina online: Rusku dochádzajú drony, zinscenuje útok na svoje pohraničie, varujú experti

Minulý týždeň výbuch otriasol ruskou leteckou základňou Saky na Kryme. Podľa Moskvy tam explodovala letecká munícia. Kyjev odmietol, že by na základňu zaútočil. Podľa satelitných snímok, ktoré zverejnila spoločnosť Planet Labs, výbuch poškodil lietadlá aj letiskovú infraštruktúru.

01 - Modified: 2022-08-16 08:28:53 - Feat.: 1 - Title: Ďalšie výbuchy na Kryme. Severom polostrova otriasli explózie muničného skladu, Moskva hovorí o sabotáži 02 - Modified: 2022-08-15 19:55:20 - Feat.: 1 - Title: BBC: Kyjev zasiahol veliteľstvo wagnerovcov v Popasnej. Útok už potvrdili aj prokremeľskí vojnoví reportéri 03 - Modified: 2022-08-12 11:17:12 - Feat.: 0 - Title: Búria sa Burjati, Tatári i ďalší. Blíži sa Putinova ruská ríša k rozvratu? 04 - Modified: 2022-08-13 07:12:26 - Feat.: 1 - Title: Výbuchy na Kryme spôsobil ukrajinský útok, uviedol a následne poprel Pentagon 05 - Modified: 2022-08-12 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Mýty o hospodárskom rozkvete Moskvy. Úpadok Ruska ľudia ani politici nechápu
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:00