Reuters
StoryEditor

Trump s Obamom sa prekvapujúco zblížili. Mám ho rád, milujem jeho nápady, povedal budúci prezident

09.12.2016, 16:29
Autor:
fasfas
Novozvolený americký prezident Donald Trump konzultuje svojich kandidátov na ministrov s Barackom Obamom.

V stredu povedal, že sa súčasného prezidenta niekoľkokrát pýtal, čo si myslí o rôznych adeptoch na pozície ministrov. Vyhlásil tiež, že v niekoľkých prípadoch si Obama voľbu ministra veľmi pochvaľoval.

Povolebné stretnutie Trumpa s Obamom:

"Jeho odporúčania beriem veľmi vážne. Sú tam aj ľudia, ktorých vymenujem, alebo som už vymenoval, a Obama si ich veľmi pochvaľuje," povedal v The Today Show televíznej stanice NBC republikánsky prezident.

Okrem personálnych vecí vraj Trump s Obamom preberá i najväčšie výzvy, ktorým Amerika bude v budúcnosti čeliť.

Že spolu dosluhujúca a nastupujúca hlava štátu niekoľkokrát hovorili a radili sa o nových ministroch, potvrdil aj hovorca Bieleho domu Josh Earnest. "Prezident reaguje na otázky a telefonáty svojho nástupcu," povedal hovorca pre CNN. Dodal, že Obamu teší, keď môže poradiť a asistovať novej administratíve.

Rozporuplne na Trumpov výber reagoval Obamov viceprezident Joe Biden. Niektorí ministri sú podľa neho veľmi dobrou voľbou, o iných však hovoril veľmi kriticky. "Myslím, že nikto presne nevie, ako sa budú správať novovymenovaní ministri. Dôležité ale je, aby sme zostali ostražití a poukázali na to, keď administratíva bude smerovať k poškodzujúcim a nebezpečným rozhodnutím," povedal Biden.

Trumpove pravidelné diskusie s prezidentom Obamom sa javia prekvapivé vzhľadom k tomu, že pri predvolebnej kampani boli navzájom veľmi kritickí. Trump niekoľko rokov spochybňoval Obamov rodný list a po celú kampaň kritizoval jeho zdravotnícku reformu. Naopak, na svoju osobu počul od Obamu posmešnú kritiku kvôli politickej neskúsenosti.

"Musím vám povedať, že som predtým Obamu vlastne nikdy nestretol. Ale priznávam sa, že ho mám rád. Milujem jeho nápady, hoci sa často v názoroch veľmi líšime," povedal v stredu Trump. Či sú sympatie vzájomné, ale nie je jasné. Hovorca Bieleho domu Earnest nechcel špecifikovať, čo si Obama myslí o svojom nástupcovi.

Prvýkrát sa obaja politici stretli v Bielom dome dva dni po Trumpovom volebnom víťazstve. Už na vtedajšej schôdzke medzi nimi bolo viditeľné zlepšenie vzájomných vzťahov. Obama povedal, že chce, aby jeho nástupca uspel a urobí všetko pre to, aby prevzatie moci bolo čo najhladšie. "Teším sa na to, že sa ešte mnohokrát stretneme," predpovedal vtedy Trump možné konzultácie so svojím predchodcom.

01 - Modified: 2024-04-28 07:05:00 - Feat.: - Title: Bývalého producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku hospitalizovali po návrate do väznice 02 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 03 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 04 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 05 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 10:38