Reuters
StoryEditor

Súdy v povojnovom Nemecku boli plné nacistov, často pomáhali zločincom

11.10.2016, 11:46
Autor:
TASRTASR
Správu predniesol súčasný nemecký minister justície, keď sa odvolával na záverečnú správu komisie nezávislých expertov.

Na ministerstve spravodlivosti v Berlíne pracovalo krátko po vzniku Nemeckej spolkovej republiky po druhej svetovej vojne mnoho nacistických právnikov. Až 53 percent z celkove 170 vedúcich oddelení, odborov a referátov do roku 1973 tu tvorili niekdajší príslušníci nacistickej Národnosocialistickej nemeckej robotníckej strany (NSDAP).

Vyplýva to zo záverečnej správy komisie nezávislých expertov, ktorú v pondelok prezentoval v Berlíne súčasný šéf rezortu spolkového rezortu spravodlivosti Heiko Maas a o ktorej obsahu informovala tlačová agentúra DPA.

Nadpolovičná väčšina

Podľa tohto dokumentu patrila pätina spomínaných vedúcich pracovníkov rezortu v inkriminovanom čase medzi bývalých príslušníkov organizácie Sturmabteilung (SA) a 16 percent z nich pôsobilo dokonca na niekdajšom ríšskom ministerstve spravodlivosti.

V skúmanom období rokov 1949-1973 priemerný podiel bývalých členov NSDAP v tomto rezorte výrazne prevyšoval 50 percent, avšak v niektorých oddeleniach ministerstva bol dokonca vyšší ako 70 percent.

Táto kontinuita v personálnej oblasti mala podľa zverejnenej správy fatálne dôsledky, keďže sťažovala a spomaľovala začiatky demokracie. Mnohé zo zákonov boli vtedy len povrchne zbavené nacistických prvkov, čo viedlo k tomu, že v niektorých možno až do súčasnosti nájsť formulácie a idey pochádzajúce z obdobia vlády národných socialistov.

Diskriminácia obetí

Navyše dochádzalo v mladej spolkovej republike k pokračujúcej diskriminácii obetí nacizmu, napríklad homosexuálov. Rezort spravodlivosti tiež pomohol páchateľom genocídy a vojnových zločinov, keď systematicky bránil ich trestnému stíhaniu, vyplýva zo správy.

Podľa nej sa na ministerstve spravodlivosti v Berlíne dbalo aj pri výbere nových zamestnancov v 50. a 60. rokoch minulého storočia hlavne na byrokratickú efektívnosť. Ich skúsenosti z obdobia vlády národných socialistov boli zjavne hodnotené vyššie ako dôsledný, a teda protifašistický postoj v otázkach právneho štátu.

Tiene minulosti pretrvávajú

Je to o to prekvapujúcejšie, že prvým spolkovým ministrom spravodlivosti bol liberál Thomas Dehler, ktorého manželka bola židovkou, a štátnym tajomníkom bol kresťanský demokrat Walter Strauss, ktorého nacisti kvôli židovskému pôvodu vyhnali z justície.

Po presťahovaní ministerstva do nového sídla v roku 1973 bola už veľká časť jeho zamestnancov s nacistickou minulosťou na dôchodku. Avšak tiene minulosti existovali aj naďalej, ako preukázali aj diskusie o odškodnení obetí nútených prác a neprávostí nacistickej justície.

01 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 04 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 05 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:55