irak vojaciReuters
StoryEditor

Ofenzíva na Mósul je na spadnutie, v stávke je budúcnosť Iraku

04.10.2016, 14:52
Autor:
ČTKČTK
Mósul je druhé najväčšie iracké mesto, ktoré ešte ako jednu zo svojich posledných veľkých bášt kontroluje Islamský štát.

Na prašnej planine východne od Mósulu spúšťajú žeriavy betónové múry, nákladné autá privážajú obytné kontajnery. Sú to preteky s časom: bude tu improvizovaná základňa vojakov z 9. obrnenej divízie irackej armády, ktorá vykonáva posledné prípravy pred útokom na Mósul.

V tejto časti severného Iraku boli iracké jednotky naposledy v lete 2014, keď utekali pred rýchlym postupom bojovníkov IS, píše CNN. Teraz chcú v rámci dohody s kurdskou regionálnou vládou a USA túto ponižujúcu porážku zvrátiť.

Do spomínaného sektora v najbližších dňoch dorazí odhadom 4000 irackých vojakov. V predstihu sem zamierilo asi 160 mužov. Vzťahy s kurdskými pešmergami pôsobia srdečne a nálada je uvoľnená.

Obe strany sa stretávajú na pravidelných schôdzkach. Zriadené bolo spoločné operačné stredisko. Kurdi, ktorí hrajú kľúčovú úlohu v bojoch proti IS, hovoria, že ich úlohou bude poskytovať podporu irackým jednotkám, až ofenzíva začne. Do Mósulu, prevažne sunnitského mesta, ale nevstúpia.

Všetci očakávajú ťažký boj

Buldozéry hĺbia na novo stanovených frontových líniách hlboké zákopy, ktoré majú zabrániť útokom najobávanejšej zbrane IS - nákladným vozidlám s výbušninami riadenými samovražednými atentátnikmi. Dediny hneď za bojovými líniami sú stále prázdne. Donedávna ich kontroloval IS. Niektoré budovy sú po leteckých úderoch zrovnané so zemou.

Na otázku, kedy útok začne, zodpovedajú irackí aj kurdskí velitelia jedným slovom: "Čoskoro". Všeobecne sa má za to, že ofenzíva začne na niekoľkých frontoch v druhej polovici tohto mesiaca. Medzitým zosilneli letecké útoky prevažne amerických, francúzskych a britských lietadiel na Mósul a okolie.

Počas dňa možno ťažko zaznamenať nejaký pohyb alebo prítomnosť IS v dedinách východne od Mósulu, ktoré radikáli ešte kontrolujú. Kurdskí bojovníci ale uvádzajú, že ozbrojený nepriateľ sa pod rúškom noci približuje k ich pozíciám.

Všetci čakajú, že bitka bude ťažká. Počas dvoch rokov, kedy držal Mósul, vybudoval IS dômyselný obranný systém, vrátane priekop naplnených ropou okolo predmestia. Ich zapálenie by koaličným lietadlám znemožnilo výhľad.

Americkí vojenskí činitelia odhadujú, že v meste sa nachádza 3500-5000 bojovníkov IS, irackých i zahraničných. Priaznivci IS tvrdia, že bojovníkov IS je v Mósule 7000.

Viac otázok ako odpovedí

S blížiacou sa bitkou ale vyvstáva niekoľko otázok. Koľko bojovníkov IS zostane a bude bojovať a koľko sa ich pokúsi utiecť a bojovať inokedy? Ak sa ich totiž nepodarí zajať alebo zabiť, mohli by sa rozptýliť po Iraku a zakladať teroristické bunky. Ako veľkú má IS v meste pomoc a, ak nejakú má, kde sa sústredí? Koľko z približne milióna obyvateľov sa pokúsi odísť, a koľko zostane? A nastane v Mósule povstania proti IS, až sa front začne blížiť k bránam mesta? Už teraz existuje podľa správ z Mósulu sporadický odboj.

Niektorí velitelia pešmergov usudzujú, že vyčistenie mesta od IS bude trvať najmenej tri mesiace, lebo IS za sebou zanechá spiace bunky. Iní očakávajú rýchle víťazstvo s tým, že vodcovia IS zvolia rýchle stiahnutie sa do rozsiahlej púšte západne od mesta.

Veľa otázok zostáva tiež ohľadom dobyvateľov. Ofenzívu povedie iracká armáda. Niektoré jej divízie majú veľa skúseností, napríklad z Fallúdže, Ramádí a odinakiaľ. Ale niektoré kontingenty len práve ukončili výcvik. Ich vzťahy s pešmergami nie sú vyskúšané.

Do bitky sa chcú zapojiť aj iné milície - napríklad jezídske, turkménske a kresťanské prápory, ktoré od pádu Mósulu cvičili a zbrojili. Zúčastniť sa chce tiež jednotka bývalých vojakov a policajtov z Mósulu, ktorej výcvik viedlo Turecko. V jej čele stojí niekdajší guvernér mesta Asíl Nudžajfí.

Iracká vláda oznámila Turecku, že jeho prítomnosť nie je vítaná. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ale minulú sobotu v parlamente povedal, že Ankara "bude hrať úlohu pri oslobodzovaní Mósulu a nikto jej v tom nemôže zabrániť".

Obrovská utečenecká vlna

Čím dlhšie bude ofenzíva trvať a boje budú ničivejšie, tým viac civilistov sa bude snažiť utiecť. Zástupca irackej pobočky agentúry OSN pre utečencov Bruno Geddo minulý týždeň povedal, že exodus z Mósulu "bude jednou z najväčších človekom vyvolaných presídľovacích kríz uplynulých rokov". Bude potrebné zabezpečiť dopravné prostriedky a základné potreby a pešmergovia a iracká armáda budú musieť preverovať totožnosť utečencov.

Panujú tiež obavy zo samovražedných atentátnikov, najmä dospievajúcich chlapcov, ktorí by sa mohli vmiesiť do davu. Iracká armáda už v obavách z bombových útokov autami oznámila, že civilisti nebudú smieť opúšťať mesto autom.

Horúčkovito sa stavajú tábory pre asi 700 000 ľudí. Humanitárne organizácie ale len ťažko odhadujú, koľko ľudí ujde a akým smerom. UNHCR uviedla, že hotové alebo plánované tábory zatiaľ pojmú len 120 000 ľudí.

Humanitárne organizácie sa tiež potýkajú so zaistením potrieb pre ľudí utekajúcich pred bojmi južne od Mósulu a očakávajú, že asi 100 000 ľudí opustí svoje domovy s postupom Iračanov a pešmergov k mestu Havídža.

Veľké obavy tiež panujú ohľadom zaistenia, stabilizácie a riadenia mesta po odchode IS. Mnoho pozorovateľov súdi, že na osude Mósulu sa ukáže, či môže Irak prežiť - či jeho zložitá mozaika náboženstiev, kmeňov a etnických skupín môže žiť v súlade, ak nie dokonca v mieri.

01 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 05 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:27