Tragédia v Bavorsku
StoryEditor

Mladík z Afganistanu útočil v Bavorsku na ľudí vo vlaku sekerou, polícia ho zastrelila

18.07.2016, 23:10
Autor:
ČTKČTK
Útočník v regionálnom vlaku pri bavorskom Würzburgu napadol sekerou cestujúcich, niekoľko ľudí vážne zranil, polícia ho následne zastrelila.

Útočník v regionálnom vlaku pri bavorskom Würzburgu v pondelok napadol sekerou cestujúcich, štyroch ľudí zranil vážne a jedného človeka ľahko.

Polícia ho podľa agentúry DPA následne zastrelila. Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann v rozhovore s televíziou ARD uviedol, že útočníkom bol sedemnásťročný mladík z Afganistanu.

Minister následne pre bavorskú rozhlasovú a televíznu spoločnosť Bayerischer Rundfunk (BR) spresnil, že mladík prišiel do Nemecka ako utečenec bez sprievodu. Na sociálnej sieti sa objavilo video 

Podľa Herrmanna asi dva týždne býval u pestúnskej rodiny v Ochsenfurte, ktorý leží južne od Würzburgu. Po útoku súprava zastavila v Heidingsfeldu, kde mladík vlak opustil.

Z Würzburgu na miesto činu odišlo osobitné zásahové komando, ktoré sa pokúsilo mladíka zastaviť. Ten ale na policajtov zaútočil, preto ho polícia zastrelila.

Hovorca bavorského ministerstva vnútra v pondelok v noci podľa denníka Die Welt povedal, že útočník údajne počas útoku zvolal Alláhu akbar (po arabsky Boh je veľký).

Podľa ministra Herrmanna sa mohol inšpirovať nedávnym útokom v Nice. Medzi ťažko ranenými je muž, žena a ich dcéra s priateľom, naopak syn zostal nezranený, spresnil podľa Focus Online v utorok ráno štátny tajomník bavorského ministerstva vnútra Gerhard Eck. BBC a čínske médiá uvádzajú, že rodina pochádza z Hongkongu.

Podľa denníka South China Morning Post sa otec s dcériným priateľom snažili ostatných členov rodiny chrániť, preto utrpeli pomerne vážne zranenia. Ďalších 14 cestujúcich utrpelo šok.

Die Welt uvádza, že vo vlaku cestovalo približne 25 až 30 ľudí. Podrobnosti o stave zranených známe nie sú. Herrmann však nevylúčil, že niektorí z ťažko zranených sú v bezprostrednom ohrození života.

Incident sa stal vo vlaku, ktorý išiel z Treuchtlingenu do Würzburgu. Útočník cestujúcich napadol medzi stanicami Ochsenfurt a Würzburg-Heidingsfeld a Ochsenfurt, južne od Würzburgu. Policajný zásah u Würzburgu bol údajne veľmi rozsiahly, nad miestom činu lietali policajné helikoptéry.

V izbe útočníka, ktorý žil v pestúnskej rodine, našla polícia ručne kreslenú vlajku IS a list v paštčine, ktorý by mohol byť listom na rozlúčku, uviedol bavorský minister vnútra Joachim Herrmann. Mladík sa zrejme radikalizoval sám v poslednom čase o priamom napojení na radikálov z IS, ktorí sa k činu prihlásili prostredníctvom svojej agentúry Amaki, nemecké úrady zatiaľ dôkazy nemajú, dodal Herrmann.

Čin v Nemecku mladík podľa Amaku vykonal "ako odpoveď na výzvu mieriť na krajiny, ktoré sa zúčastňujú koalície proti Islamskému štátu".

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:40