Rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil. Snímka: Reuters
StoryEditor

Rakúsky minister sa ostro obul aj do Slovenska: Nemožno to ďalej tolerovať

27.02.2016, 12:25
Autor:
ČTKČTK

Rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil kritizoval Slovensko, Českú republiku a Maďarsko za ich postoj k migračnej kríze, a to najmä s odkazom na chýbajúcu solidaritu s ostatnými krajinami Európskej únie. V rozhovore, ktorý dnes zverejnil nemecký spravodajský server Spiegel Online, Doskozil povedal, že je neakceptovateľné, aby sa krajiny, ktoré dostávajú z únie toľko finančných prostriedkov v prípade krízy odmietali podieľať na spoločnom riešení.

"Už nemožno ďalej tolerovať, aby sa čistí príjemcovia finančných prostriedkov z EÚ ... krajiny, ktorým sa vyplatilo toľko peňazí, v prípade akéhokoľvek problému obrátili chrbtom a povedali: Nie. U ich obyvateľov to možno má ohlas, nezlučuje sa to ale s myšlienkou solidarity v EÚ," povedal minister na otázku, čo v súvislosti s prílivom utečencov hovorí na postoj krajín susediacich s Rakúskom.

Minister v rozhovore hájil najmä rakúske rozhodnutie o uplatňovaní ročných kvót na prijímanie utečencov. Viedeň chce za rok prijať najviac 37 500 žiadateľov o azyl a stanovila tiež denný strop na prijímanie utečencov. Je ochotná ich denne do krajiny vpúšťať najviac 3200 a vybavovať na hraniciach maximálne 80 žiadostí o azyl. Podľa neho kritika tohto postupu nie je na mieste, pretože každá krajina si musí sama rozhodnúť, o koľko migrantov sa zvládne reálne postarať.

"O žiadne porušenie práva nejde. Vlani sme, rovnako ako Nemecko, zvládli veľa. Zároveň je tu až príliš mnoho ďalších krajín, ktoré sa len prizerali tomu, ako sa snažíme. Niekedy sa jednoducho každá krajina dostane na hranicu možného," povedal Doskozil.

Už vlani rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann vyzval, aby štáty, ktoré nepreukazujú dostatočnú solidaritu v utečeneckej kríze, mali obmedzený prístup k fondom Európskej únie. Premiér Bohuslav Sobotka sa proti tomu potom ostro ohradil s tým, že solidaritu si nemožno vynucovať vyhrážkami a povedal, že Česko je v utečeneckej kríze solidárne, bez toho aby ho k tomu musel niekto nútiť.

01 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 04 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 05 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:32