StoryEditor

Arabi takmer vôbec nebojujú proti Islamskému štátu. Pozrite sa, prečo

10.12.2015, 18:50

Spojené štáty posielajú špeciálne jednotky. Briti bombardujú Islamský štát (IS) už aj v Sýrii, Francúzi stupňujú množstvo náletov. Pripojilo sa už aj Nemecko, ktoré je po II. svetovej vojne obmedzené vlastnou ústavou pri nasadení vojsk na cudzom území. V regióne sa výrazne angažuje aj Rusko, hoci podľa informácií dosť rozporuplne.

Ale kým Západ a Rusko stupňujú svoje vojenské úsilie v boji proti IS, zapojenie arabských krajín z koalície vedenej Spojenými štátmi je chabé. A to sú pritom geograficky k územiu teroristov oveľa bližšie ako vyššie spomínané krajiny.

Saudská Arábia a Spojené Arabské Emiráty (UAE) uskutočnili za posledný mesiac jednu misiu proti IS, potvrdili americké úrady pre CNN. Bahrajn zastavil vojenské akcie proti militantom na jeseň a Jordánsko už v auguste.

Otázka teda znie, prečo robia arabské krajiny tak málo pre porážku IS?


Jemen, nie IS, je prioritou pre väčšinu arabských krajín

Analytici tvrdia, že Jemen je momentálne centrom konfliktu medzi Iránom a Saudskou Arábiou, najväčších regionálnych mocností.

Náboženstvo a etnicita sú jadrom dlhoročného nepriateľstva medzi týmito krajinami. Irán je v drvivej väčšine šiítsky a nearabský. Obyvatelia ostatných krajín regiónu, vrátane vedúcej Saudskej Arábie, sú sunitskí Arabi.

Takže keď sa minulý rok iránom podporovaní povstalci zmocnili jemenského hlavného mesta Saná, spustila Saudmi vedená koalícia (v ktorej sú okrem iných aj Egypt, Jordánsko a UAE) vojenskú akciu na ich porážku.

"Kritickým posunom bolo vytvorenie koalície v Jemene," povedal Fawaz Gerges, profesor blízkovýchodných štúdií na Londýnskej školy ekonómie. "Hovoríme o veľkej dlhotrvajúcej vojne. Saudská Arábia a Spojené Arabské Emiráty - krajiny s najväčšou kapacitou pokiaľ ide o letecké sily - posielajú stíhačky nad Jemen. Uprednostňujú boj v Jemene pred bojom s IS."

Boja sa toho, čo sa stane doma

Okrem Jemenu je veľkým problémom pre arabské režimy aj hrozba opozície v ich krajinách. Nehovoriac o strachu z teroristických útokov. Aj tieto dôvody ich podľa analytikov odrádzajú od väčšieho zapojenia do vojny proti IS.

"IS neexistuje iba v Sýrii a Iraku, má tiež mnoho sympatizantov a podporovateľov takmer vo všetkých arabských krajinách vrátane Saudskej Arábie, Kuvajtu, Libanonu a Jordánska. Arabské krajiny chcú minimalizovať riziká," hovorí Gerges.

"Tiež je potrebné si uvedomiť, že azda najmenej predvídateľní v súvislosti s IS sú Saudi. Sú nielen bojovníci, ale hrajú aj vedúcu úlohu v samozvanom kalifáte. A IS pritom všetkom už vykonal veľké útoky v Saudskej Arábii," dodal.

Arabské krajiny dlhodobo vnímajú IS ako problém Iránu, nie ich

Vlády oboch najviac radikálnymi islamistami ohrozených krajín, Sýrie a Iraku, sú kľúčovými spojencami Iránu, tak prečo si tento problém nerieši Irán?

To bola prevládajúca logika sunitských arabských krajín, tvrdia experti na problematický región. Saudská Arábia a jej spojenci nie sú ochotní vojensky zaútočiť proti IS, pretože by tým pomohli spojencom Iránu v Damasku a Bagdade.

Gerges tvrdí, že momentálne, keď sa IS rozrástol na globálnu hrozbu, sa "predstava arabských režimov o tom, že IS je problémom najmä pre Irán a jeho spojencov, postupne mení."

"IS sa vyhrážal nielen Iránu a šiítskym režimom v Iraku a Sýria, ale aj arabským krajinám so sunitskou väčšinou."

Pozemná invázia arabských štátov je takmer nemožná

Problém pri nasadení veľkého množstva arabských vojakov je ten, že žiadna krajina to sama riskovať nebude a ani jedna nemá mandát konať v mene všetkých. Navyše, ak by to aj možné bolo, je vysoko nepravdepodobné, že by Irak alebo Sýria takúto intervenciu schválili, tvrdí Ghad Sary, odborník na Blízky východ z Chatham House.

"Myslím si, že to je takmer nemožné. Videli sme irackú reakciu na prítomnosť tureckej armády na severe krajiny,"  hovorí Sary, s odkazom na urgencie irackej vlády na stiahnutie tureckých vojsk z jej územia.

"Pre intervenčnú armádu je dôležité mať podporu zo strany ústrednej vlády," vyjadril sa Sary. Podobne to je aj v prípade Asada, ktorého ale všetky arabské krajiny vylučujú zo spolupráce.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 03 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia 04 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty 05 - Modified: 2024-04-18 04:46:49 - Feat.: - Title: EÚ uvalí nové sankcie na iránskych výrobcov dronov a striel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:37