StoryEditor

Nemci v Islamskom štáte tvoria jednotku Sturmtrupp, popravujú zajatcov

25.10.2015, 15:56
Nemecko rieši, ako zastaviť mladých mužov, ktorí odchádzajú na Blízky východ bojovať pod vlajkou Islamského štátu.

Od roku 2011 ich do Sýrie a Iraku odcestovalo najmenej 790. Niektorí nemeckí regrúti slúžia aj v prominentnej jednotke, ktorá sa špecializuje na mučenie a popravy, píše iDnes.cz.

Jedným z nemeckých džihádistov bol aj Nils D. V radoch Islamského štátu v Sýrii slúžil od októbra 2013 do novembra 2014. Celých osem mesiacov strávil v jednotke "Sturmtrupp", v ktorej bojuje veľa nemeckých občanov. Jej členovia vystupujú zásadne v maskách, majú lepšie postavenie, plat a väčšie bonusy, píše denník Süddeutsche Zeitung.

Nils D. po svojom odchode do Sýrie slúžil v meste Manbidž pri hraniciach s Tureckom. Mučenie tam bolo na dennom poriadku. Islamisti v ňom pokračovali tak dlho, kým sa väzeň nepriznal. Niektorých zajatcov radikáli strieľali alebo stínali na takzvanom popravnom námestí. Nils D. bol svedkom aj jedného ukrižovania, kedy velenie džihádistov nechalo exemplárnym spôsobom popraviť jedného zo svojich "vojakov".

Nils D. popiera, že by sa mučení a popráv zúčastnil. Vraj len varil a upratoval. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung však má v mobile fotku, na ktorej jednému zajatcovi mieri do chrbta pištoľou.

Do Sýrie pricestoval z päťtisícového mestečka Lohberg na západe Nemecka. Okres Dinslaken, v ktorom mesto leží, predtým preslávila ťažba, v posledných rokoch sa o ňom hovorí skôr v súvislosti s miestnou skupinou salafistov. Z mesta odišlo bojovať v radoch Islamského štátu najmenej dvadsať mužov. Nilsa D. polícia objavila, keď sa na konci roka 2014 vrátil do Nemecka a rozprával o svojich zážitkoch kamarátovi.

Nemci školia lektorov, aby udávali radikálnych študentov

Do služieb Islamského štátu sa od roku 2011 dalo okolo 790 Nemcov a odchádza ich stále viac. "Ak bude tento trend pokračovať, môžeme do roka počítať s tisíckou džihádistov," povedal v rozhovore pre Spiegel.de šéf nemeckej kriminálnej polície Holger Münch.

Nemci preto pozorne skúmajú islamistické siete a verbovacie postupy Islamského štátu, aby radikalizácii svojich občanov zabránili. Využívajú napríklad aj to, že Islamský štát od uchádzačov vyžaduje znalosť bojových umení. "Je dôležité prejsť školou bojových umení a pripraviť sa tak na džihád," píše sa v manuáli sunnitských radikálov. Potenciálny bojovník tak okrem svojich pästí má ovládnuť aj umenie sebadisciplíny.

Nemci preto už založili Inštitút radikalizačných a deradikalizačných štúdií (Girda), kde učia trénerov bojových športov u cvičencov odhaliť a nahlásiť sklony k džihádu. "Máme to, čo oni chcú," uviedol Pascal Nagel, ktorý trénuje v Berlíne bojové umenie Krav Maga. Štýl boja, ktorý praktizuje izraelská armáda, si džihádisti mimoriadne obľúbili.

To, že by lektori bojových športov mali byť viac pozorní, dokazuje aj prípad francúzskeho teroristu Yassina S., ktorý v júni zaútočil na továreň na juhu Francúzska. Tridsaťpäťročný Yassin chodil na tréning voľných bojových umení v tričku "mudžahedínov", nechal si narásť dlhé vlasy a briadku. Aj v boji sa podľa svojho lektora zmenil.

"Niekedy sa nechal biť a ani si nechránil tvár," povedal kouč. Inokedy bojoval s takou zúrivosťou, že bol nebezpečný nielen pre ostatných, ale aj sám sebe. Kouč však jeho správanie nikde nenahlásil.

Tréner si takéto zmeny v správaní môže ľahko všimnúť. "Mnohí sa začnú obracať na vieru," vysvetľuje Daniel Köhler z Girds. V tú chvíľu by tréner mal prejaviť záujem, položiť študentovi pár otázok alebo s ním zájsť do mešity.

Keď usúdi, že má sklon k radikalizácii, mal by sa poradiť s jeho rodičmi, či svojho študenta neudá na polícii. "Je lepšie, keď ich syn skončí tu vo väzení, než po boku Islamského štátu v Sýrii," dodáva Köhler.

Kto je nemecký džihádista

Nemecké bezpečnostné zložky analyzovali bezmála sedemsto prípadov radikalizovaných Nemcov, ktorí sa dali do služieb teroru. Väčšina sa pridala k Islamskému štátu.

Väčšinou sa jedná o muža, ženy tvoria len 21 percent radikálov. V Nemecku sa už narodili, k teroristom sa pridali priemerne okolo 26. roku života, píše web Deutsche Welle.

Sú to často vzdelaní ľudia, ktorí študovali na univerzitách. Z pozorovaných 690 prípadov, sa už 234 džihádistov vrátilo späť do Nemecka.


 

01 - Modified: 2007-10-22 20:21:07 - Feat.: 0 - Title: Cesty môžu zahltiť vyradené autá zo Západu
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 10:52