StoryEditor

Europoslanci sľúbili Barrosovi podporu

17.11.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Dezignovaný predseda novej Európskej komisie José Manuel Barroso požiadal včera v Štrasburgu poslancov Európskeho parlamentu o vyslovenie dôvery, aby sa jeho tím mohol hneď pustiť do práce. "Žiadam vás o dôveru, aby sme mohli začať plniť naše úlohy. S vašou podporou môžeme vybudovať lepšiu Európu. Môj tím je pripravený, nedočkavý, aby začal plniť svoju rolu. Dajte nám možnosť začať s našou prácou," povedal Barroso v prejave pred poslancami, ktorým oficiálne predstavil pozmenený tím komisárov. Europoslanci budú o novej komisii hlasovať dnes.
Jasnú podporu jej deklarovala najsilnejšia Európska ľudová strana (268 poslancov) i liberáli, ktorí sú s 88 kreslami treťou najväčšou frakciou. Pozitívne hlasovanie naznačil aj 200-členný klub socialistov. Jasne proti sa aj po uskutočnených zmenách vyslovili zelení a zjednotená ľavica (komunisti), novú EK nepodporí ani veľká časť euroskeptikov.
Parlament mal novú EK schvaľovať už 27. októbra, Barroso však svoj návrh krátko pred hlasovaním stiahol a požiadal o dodatočný čas na zmeny. Komisii totiž hrozilo odmietnutie v EP po spore, ktorý vyvolali najmä výroky pôvodného talianskeho kandidáta na komisára pre spravodlivosť Rocca Buttiglioneho na adresu homosexuálov a žien. Buttiglione neskôr odstúpil a nahradil ho Franco Frattini. Nového kandidáta poslalo Lotyšsko a kritizovanému maďarskému zástupcovi Lászlóovi Kovácsovi sa zmenil rezort z energetiky na dane a clá.
Kovács v utorok pri vypočúvaní pred europoslancami odmietol obvinenia, že bol za komunizmu šéfom ľudových milícií a spolupracovníkom tajnej služby. "V mojej minulosti nie je nič, čo by som mal skrývať alebo za čo by som sa mal hanbiť. Nemyslím si, že moja politická minulosť je hriechom," vyhlásil socialista Kovács v reakcii na obvinenia niektorých pravicových europoslancov. Pripustil, že pred rokom 1989 bol "členom jednej strany", ale dodal, že "nebol členom ľudových milícií a nemal žiadne vzťahy s tajnými službami".
Aj slovenskí europoslanci sa dnes chystajú podporiť nový Barrosov tím.
Najmä členovia Európskej ľudovej strany (EPP) však majú vážne výhrady proti zmenám, ktoré musel Barroso pod tlakom poslancov urobiť. "Budeme hlasovať s ťažkým srdcom, pretože máme veľa výhrad," povedal šéf delegácie slovenských ľudovcov Peter Šťastný. "Po tom, čo sa udialo, sme očakávali viac zmien. Keď pán Buttiglione musel odísť, očakávali sme, že odídu aj ďalší... V každom prípade mal odísť pán Kovács," dodal Šťastný. Podľa neho by tak nekompetentný človek s takou minulosťou nemal byť v komisii.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 22:13