StoryEditor

Guru džihádu. Francúzi chytili "Bieleho emira", šedú eminenciu teroru

26.11.2015, 10:17

Dlhé dvojfarebné fúzy, ošľahaná tvár a pohodlné pracovné oblečenie. Keby ste Oliviera Corela stretli v divokom kraji francúzskych Pyrenejí, ľahko by ste si ho pomýlili s horalom, ktorý strávil život usilovným obrábaním svojho poľa. A svojím spôsobom by ste neboli ďaleko od pravdy - avšak len potiaľ, keď si pole vyložíte ako myseľ mladých moslimov. Radikálny imám do nej po roky sial oheň džihádu, ktorý potom zožal ľudské obete. Za mreže pritom "Biely emir" mieri až teraz.

Stalo sa to v utorok, jedenásť dní po smrtiacom terore, ktorý v uliciach Paríža rozpútali atentátnici Islamského štátu. Malú farmu pri zapadnutej dedinke Artigat, skrytej vo vnútri francúzskych Pyrenejí neďaleko hranice so Španielskom, obklopili desiatky policajtov a príslušníkov špeciálnych protiteroristických jednotiek, píše portál Lidovky.cz.

Ich cieľom bol 69-ročný Olivier Corel, ktorého bezpečnostné zložky následne zatkli za nezákonné držanie strelnej zbrane. Hneď o deň neskôr, v stredu 25. novembra, vyriekol súd vo Foix nad obvineným verdikt šesťmesačného odňatia slobody.

Prečo taká spektakulárna operácia kvôli starému farmárovi zo samoty? Vysvetlenie je prosté: policajti totiž nezakročili proti len tak obyčajnému vidiečanovi. Terčom zásahu bol človek, ktorý sa vo francúzskych islamistických kruhoch preslávil ako Abú Katada či Biely emir. Človek, ktorého vieroučnou školou prešiel napríklad Mohammed Merad, vrah zo židovskej školy v Toulouse, či bratia Fabien a Jean-Michel Clainoví, už z minulosti známi francúzski regrúti Islamského štátu, ktorých ústami sa teroristické zoskupenie podpísalo pod parížske krviprelievanie.

A tiež človek, ktorého spravodajské služby roky sledovali ako duchovného učiteľa celej generácie mladých džihádistov, ale ktorý im až doteraz zakaždým vykĺzol. Až teraz, po tragickom piatku trinásteho, sa môže zdať, že konečne sklapla pasca.

Koho to Francúzi zatkli?

Ale kto je v skutočnosti obávaný patriarcha džihádu? Pre odpoveď na túto otázku sa musíme vrátiť na začiatok 70. rokov, presnejšie do roku 1973, kedy do Francúzska prišiel mladík sýrskeho pôvodu Abdul Ilát al-Dandáší, aby sa v krajine venoval štúdiu farmácie. Skôr než vysokoškolským skriptám sa však Abdel zaoberal činnosťou v prospech Asociácie islamských študentov Francúzska, organizácií vtedy spätej so sýrskou odnožou Moslimského bratstva.

O desať rokov neskôr získal francúzske občianstvo a pri tej príležitosti potvrdil svoju naturalizáciu zmenou mena: z Abdula Iláta al-Dandášího sa stal Olivier Corel. Pod príhodnejším menom sa v roku 1987 odsťahoval na samotu pri juhofrancúzsku obec Artigatu, kde k sebe ako samozvaná hlava madrasy - náboženskej školy - začal lákať mladých moslimov. Tých potom viedol po správnej, rozumej saláfistickej, ceste viery.

Žiaci na Corelovu farmu jazdili už od začiatku 90. rokov, medzi nimi napríklad aj spomínaní bratia Clainoví, spoločenstvo však nebolo nijako početné a príliš na seba neupozorňovali, opisuje Le Nouvel Observateur.

"Pýtal sa ho, ako chodiť na záchod"

Obrat priniesol rok 2003, kedy na neho pritiahla pozornosť dvojica islamských extrémistov z Toulouse. Za "ohromujúcimi náboženskými znalosťami" imáma z Artigatu zamierilo množstvo nadšených mladých moslimov. Či už skôr radikalizovaných, či nových prívržencov ako Thomas C. Mladík sa neskôr policajtom na výsluchu zveril, že objavil islam po prečítaní Kantovej Kritiky čistého rozumu. Prišiel aj o zamestnanie v supermarkete potom, čo "sa už nemohol dotýkať konzerv obsahujúcich bravčové mäso".

Biely emir sa pre mnohých žiakov stal neotrasiteľnou autoritou. Vtedajšia partnerka strelca z Toulouse Mohameda Meraha vyšetrovateľom neskôr povedala, že jej muž doslova visel na každom Corelovom slove. "Chcel, aby mu poradil úplne vo všetkom. Pýtal sa ho dokonca, ako má chodiť na záchod, aby pritom náhodou neporušil pravidlá viery," spomínala.

Corelovou "školou" prešla aj Mohammedova sestra Souad, ktorá býva považovaná za jednu z hnacích síl sfanatizovanej rodiny Merahových. Ani ona nedala na svojho mentora dopustiť. Po terore v Toulouse pred svojimi obhajcami ospevovala "láskavosť" svojho duchovného vodcu a s dojatím spomínala, ako jej deti v obci Artigat jazdili na koni a cvičili v umení hrnčiarskeho kruhu.

V Pyrenejách strávil hodnú dobu tiež ďalší člen rodiny Sabri Essid, rovnako ako Fabien Clain v minulej dekáde odsúdený za činnosť v prospech al-Káidy. Nevlastný brat Mohammeda Meraha si svoju chvíľu slávy zatiaľ naposledy užil na jar tohto roku vďaka propagandistickému videu Islamského štátu. Essid na zázname dohliada na malého chlapca, ktorý má zavraždiť zajatého izraelského Araba, "špióna Mossadu".

"Vymyl mu mozog. Je extrémne nebezpečný"

Abdelghani Merah, starší brat teroristov z Toulouse, radikalizácii naopak unikol - a z osudu svojho súrodenca viní práve "Bieleho emira". "Vymyl mu mozog. Som si istý, že práve on stál za úmyslami môjho brata. Je extrémne nebezpečný," varoval pred saláfistickým duchovným.

Bezpečnostné riziko, ktoré Corel predstavoval, si uvedomovali aj francúzski spravodajcovia. Napriek tomu im radikálny kazateľ dlho unikal. Od roku 2003 ho sledovali, o šesť rokov neskôr, v súvislosti s kauzou Fabiena Claina a regrutovaním bojovníkov pre džihád v Iraku, proti nemu Francúzsko začalo trestné stíhanie kvôli "spojeniu so zločincami za účelom terorizmu".

Márne - pre jeho odsúdenie chýbali dostatočné dôkazy. Závet vodcu irackej odnože al-Káidy (z ktorej sa vyvinul dnešný Islamský štát - pozn. red.), vyhlásenia Usámu bin Ládina a početné radikálne kázne nájdené v stodole na Corelovom pozemku k zákonnému potrestaniu nestačili.

Čo bude ďalej?

Corel opäť čelil spravodlivosti práve pred rokom, v novembri 2014, kedy bol vyšetrovaný v rámci prípadu Merah. Stalo sa tak približne pol roka po tom, kedy blízkovýchodné bojisko pohltilo množstvo jeho niekdajších žiakov, teraz stúpencov Islamského štátu.

Aj z tejto zrážky však "Biely emir" vyšiel víťazne. Na výsluchu síce potvrdil, že sa s Mohammedom Merahom skutočne osobne stretol, ale akékoľvek väzby na Merahov zločin poprel. Trval naopak na tom, že ho mladík v obci Artigat navštívil, aby požiadal o radu ohľadom "otázky spätej s rozvodom v islame". Pravda, odmietol Merahovu vraždu siedmich ľudí odsúdiť, ale to bolo pre vyšetrovateľov málo.

Niečo podobné ostatne hrozí aj dnes. Olivier Corel bol odsúdený na trest väzenia, ale iba na šesť mesiacov, a jeho ďalší osud vzbudzuje oprávnené obavy. Stopy na farme Artigat pomaly chladnú a je možné, že tí, ktorí chcú rozbiť siete, ktorými je opradená, skončia s prázdnymi rukami, upozornila Le Nouvel Observateur advokátka Samia Maktoufová. "Príliš málo, príliš neskoro," opísala rezignovane chatrný dôkazný materiál.

01 - Modified: 2007-11-20 07:07:00 - Feat.: 0 - Title: Prepúšťajú zadržaných, Mušarráf smeruje do Saudskej Arábie
01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 21:57