StoryEditor

Putin: Turci nás tlačia do slepej uličky. Hanba vám, odkazuje Erdogan

26.11.2015, 15:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Turecko a Rusko vedú po zostrelení ruského lietadla slovnú vojnu. Putin a Erdogan v prejavoch nešetrili kritikou.

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil turecké vedenie, že vedome privádza vzťahy s Moskvou do slepej uličky. Reagoval tak na utorňajší incident na turecko-sýrskej hranici, pri ktorom turecké lietadlo zostrelilo ruský bombardér. Premiér Medvedev nariadil vláde vypracovať zoznam "reštriktívnych opatrení" voči Turecku.

Rusko považuje za absolútne nevysvetliteľné zákerné údery do chrbta od tých, ktorých považovalo za partnerov v boji s terorizmom. Vyhlásil to vo štvrtok v Moskve ruský prezident Vladimir Putin pri ceremoniáli odovzdávania poverovacích listín skupinou zahraničných veľvyslancov.

"Teroristov, ich ilegálne obchodovanie s ropou, ľuďmi, drogami, umeleckými dielami, zbraňami nielen kryli a kryjú, ale ktosi na tom aj stále zarába, milióny a miliardy dolárov," vyhlásil Putin .

Dodal, že akékoľvek pokusy "ospravedlniť" akcie teroristov a podporovať ich by mali byť považované za spoluvinu.

"Doteraz neprišli ospravedlnenia za skazu Su-24, ani návrhy na náhradu škôd," uviedol ruský prezident. Rusko z Ankary podľa šéfa Kremľa očakáva ospravedlnenie od najvyššieho vedenia, návrh na náhradu škôd a sľub potrestania vinníkov. Turecké konanie odporuje zdravému rozumu aj medzinárodnému právu, povedal Putin.

Ruské lietadlo poslali v utorok ráno k zemi dve turecká lietadlá F-16 severne od sýrskeho prístavu Latakia. Turecká armáda tvrdí, že sa stroj pohyboval v tureckom vzdušnom priestore a jeho posádka bola pred zásahom desaťkrát varovaná.

Moskva zase trvá na tom, že lietadlo neopustilo sýrsky vzdušný priestor a stroje medzi sebou vôbec nekomunikovali. Pri incidente zomreli dvaja Rusi: jeden pilot zo zostreleného stíhacieho bombardéra, ktorého po katapultovaní sa zastrelili miestni povstalci, a jeden ruský vojak na palube ruskej helikoptéry, ktorá po pilotoch z Su-24 pátrala.

Medvedev chystá odvetu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok vyhlásil, že zostrelenie ruského bombardéra pred dvoma dňami bolo "automatickou reakciou", ktorá bola v súlade s platnými inštrukciami, aké mala turecká armáda. "Keby sme čelili rovnakému narušenie dnes, Turecko by reagovalo rovnako," uviedol Erdogan.

V prejave k miestnym predstaviteľom v Ankare tiež zopakoval, že Turecko nenakupuje ropu od radikálneho hnutia Islamský štát. Turecko sa podľa neho naopak snaží zastaviť pašovanie ropy cez sýrsko-tureckú hranicu. Moskva, ktorá Ankaru z nakupovania ropy od teroristov obviňuje, musí svoje "hanebné" tvrdenie najprv dokázať, uviedol turecký prezident bez toho, aby Rusko priamo spomenul.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev vo štvrtok nariadil vláde vypracovať do dvoch dní zoznam "reštriktívnych opatrení" voči Turecku. Útok tureckej armády proti bombardéru Su-24 označil za akt agresie proti Rusku.

Podľa Medvedeva sa ruská odveta bude týkať spoločných investičných projektov, fungovania tureckých firiem v Rusku a dodávok tureckého tovaru vrátane potravín. Niektoré projekty môžu byť pozastavené, iné úplne zrušené.

Emocionálne a nehodné politikov

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov predtým novinárom povedal, že embargo na dovoz tureckého tovaru nariadené nebolo a o jeho zavedení sa zatiaľ neuvažuje.

Medvedev vyhlásil, že odvetné opatrenia nebudú časovo obmedzené. Vládny návrh má byť predložený čo najskôr, aby bolo možné začať "zodpovedajúce procedúry". Rusko na turecký útok odpovie opatreniami "vojenského, diplomatického a ekonomického charakteru", povedal predseda ruskej vlády.

"Je to nepochybne akt agresie proti nášmu štátu zo strany Turecka, nášho suseda a k tomu navyše člena Severoatlantickej aliancie," vyhlásil Medvedev. "Vojenská a diplomatická reakcia nasledovala a ďalšia sa chystá," dodal.

Erdogan vo štvrtkovom vyhlásení uviedol, že je "smutný" z odvetných opatrení Ruska nesúvisiacich priamo s incidentom. Podľa neho sú tieto kroky "emocionálne" a nehodné politikov.

"Hanba vám. Je jasné, kde Turecko nakupuje ropu a plyn. Tí, ktorí tvrdia, že ho kupujeme od Dáišu (IS), to musia dokázať. Nikto nesmie ohovárať túto krajinu," vyhlásil Erdogan. Dodal, že "ak hľadáte zdroj zbraní a finančných prostriedkov Dáišu, prvé miesto, kde ho treba hľadať, je režim Asada a štátov, ktoré sú po jeho boku", čím mal zjavne na mysli aj Rusko.

"Ospravedlniť by sa mali tí, ktorí narušili náš vzdušný priestor," vyhlásil Erdogan. "Naši piloti a naše ozbrojené sily si jednoducho plnili svoje povinnosti, ktoré spočívali v reakcii... na porušenie pravidiel vedenia boja. Myslím si, že v tom je podstata," povedal turecký prezident.

01 - Modified: 2007-11-20 13:50:00 - Feat.: 0 - Title: Federer v exhibičnom zápase v Soule hladko zdolal Samprasa
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 05 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 10:00