StoryEditor

Počasie sa zbláznilo. El Niňo ohrozuje milióny ľudí, vrátane Európanov

03.01.2016, 15:54

Ak vám pripadá, že sa počasie v rôznych kútoch sveta zbláznilo, môže za to aj El Niňo. Vedci z NASA zo satelitných snímok zistili, že v nasledujúcom roku bude tento jav, ktorý negatívne ovplyvňuje globálnu klímu, podobne silný ako v rokoch 1997 a 1998. Vtedy zavinil smrť viac ako dvadsiatich tisíc ľudí.

Humanitárne organizácie sa obávajú, že záplavy a suchá uvrhnú ďalšie milióny ľudí v Afrike či Latinskej Amerike do problémov, s ktorými si sami neporadia. "Kvôli El Niňu by v budúcom roku mohli desiatky miliónov ľudí čeliť hladu, nedostatku vody a chorobám, ak včas nezakročíme a nepripravíme tých zraniteľných z nich na jeho dôsledky," varovala medzinárodná charitatívna organizácia Oxfam.

V Etiópii by v novom roku podľa odhadov tamojšej vlády mohlo kvôli suchu potrebovať humanitárnu pomoc vyše desať miliónov ľudí. Strádať hladom budú podľa odhadov tri milióny obyvateľov Malawi, píše server NBC News.

Klimatický jav, ktorého základným rysom je výskyt abnormálne teplej vody pozdĺž rovníka vo východnej polovici Pacifiku, zvyčajne nastáva okolo Vianoc. Preto sa medzi juhoamerickými rybármi vžil názov El Niňo Jesus, česky Ježiško. Dnes sa spravidla používa skrátená verzia, ktorá doslova znamená "chlapček".

El Niňo prichádza zvyčajne raz za tri až sedem rokov a trvá jeden až dva roky. Podľa portálu iDNES.cz sa zatiaľ posledný objavil v roku 2010. Austrália sa vtedy borila s ničivými záplavami, zatiaľ čo Európu zasiahli mrazy a Spojené štáty aj snehová kalamita.

V rokoch 1997 až 1998 na následky El Niňa zomrelo 24 tisíc ľudí. Klimatický jav vtedy spôsobil škodu vo výške približne 34 miliárd dolárov.

Južnú Ameriku trápili rozsiahle povodne

El Niňo ale napáchal veľké škody už tento rok. Okrem veľmi teplej zimy na severnej pologuli vyvolal v decembri najhoršie povodne za pol storočia v Paraguaji, Argentíne, Uruguaji a Brazílii. Viac ako 150 tisíc ľudí muselo podľa BBC opustiť svoje domovy, len v paraguajskej metropole Asunción to bolo stotisíc obyvateľov.

"Podľa niektorých kritérií bolo tohtoročné El Niňo vôbec najsilnejší. Záleží na tom, ako presne ho meriate. V mnohých tropických krajinách vidíme veľký pokles zrážok rádovo o dvadsať až tridsať percent. Indonézia zažila ťažké sucho, indický monzún bol asi o pätnásť percent pod normálom. A predpovede pre Brazíliu a Austrálii ukazujú, že prichádzajúce monzúny nebudú tak veľké ako zvyčajne," uviedol Nick Klingaman z univerzity v Readingu.

Na svetovej klíme sa však nepodieľa len teplá voda El Niňa. "Prirodzene vznikajúce El Niňo a ľudskou činnosťou vyvolaná zmena klímy môžu pôsobiť spoločne a meniť sa navzájom spôsobom, aký sme ešte nezažili," varoval minulý mesiac generálny sekretár Svetovej meteorologickej organizácie Michael Jarraud.

"Aj pred náporom El Niňa dosiahla priemerná teplota zemského povrchu nové rekordy. El Niňo to teplo ešte zosilňuje," dodal.

Povodne v Británii, tornáda v USA, fujavice v Istanbule

Snehová búrka prinútila na konci roka 2015 turecké aerolínie zrušiť 221 letov vrátane tých do Európy. Husté sneženie skomplikovalo aj pozemnú dopravu. Juhozápad Spojených štátov ochromilo po sérii tornád a záplav tak veľké množstvo snehu, že v niektorých štátoch vyhlásili stav núdze.

Ničivé záplavy v posledných dňoch trápili tiež Britov. V dôsledku prudkých lejakov boli v uplynulých dňoch zaplavené predovšetkým na severe Anglicka stovky domov, úrady museli evakuovať mnoho obyvateľov do provizórnych ubytovacích centier, boli prerušené dodávky elektriny a narušená bola cestná doprava.

01 - Modified: 2007-12-26 09:21:38 - Feat.: 0 - Title: Index SAX počas týždňa oslaboval, odpísal si takmer 5 bodov
01 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 02 - Modified: 2024-04-21 16:50:17 - Feat.: - Title: Na väčšine Slovenska sa môže v noci tvoriť prízemný mráz 03 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 04 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 05 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:31