StoryEditor

Turecký premiér o ruskom bombardéri: Bola to obrana, neospravedlním sa

30.11.2015, 12:08
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Zostrel ruského lietadla bol obranný čin, povedal dnes v Bruseli po rokovaní v centrále NATO turecký premiér Ahmet Davutoglu. Turecká armáda pri ochrane tureckej hranice konala svoju povinnosť a ministerský predseda si nevie predstaviť, že by sa za incident z minulého týždňa nejaký turecký predstaviteľ ospravedlňoval. Zároveň podľa neho Ankara nestojí o eskaláciu a je otvorená rozhovorom s "ruskými priateľmi" na ľubovoľnej úrovni, aby sa podobná situácia na turecko-sýrskej hranici už neopakovala.

"Priali by sme si, aby sa to nestalo," pripustil Davutoglu. Pravidlá postupu tureckého letectva pri narušení vzdušného priestoru krajiny sú ale podľa neho jasné. Ruská strana o nich bola informovaná najmenej trikrát po predchádzajúcich prípadoch, keď jej lietadlá narušili turecký vzdušný priestor.

Nebombardovali IS

"Ochrana nášho vzdušného priestoru, našej hranice nie je len právo: je to pre moju vládu povinnosť. Žiadny turecký premiér, prezident či iný predstaviteľ sa nebude ospravedlňovať za splnenie povinnosti," vyhlásil Davutoglu.

Turecká armáda minulý utorok zostrelila ruský bombardér Su-24 na hranici so Sýriou, keďže podľa Ankary narušil turecký vzdušný priestor. Moskva naopak obviňuje Turkov, že lietadlo zničili nad sýrskym územím. Udalosť zmrazila vzťahy oboch krajín a Rusko kvôli nej v sobotu uvalilo na Turecko sankcie, zahŕňajúce okrem iného obmedzenie dovozu tureckého tovaru či dopravného spojenia medzi oboma krajinami; turistom bolo odporúčané do Turecka nejazdiť.

Davutoglu takú reakciu kritizoval a pripomenul, že Rusko teraz voči Turecku používa rovnaký postup, ktorý odmietalo v prípade európskych protiruských sankcií v ukrajinskej kríze. "Napätie nebudeme stupňovať. Nebudeme robiť niečo, čo by ruskí občania mohli vnímať negatívne," podotkol turecký premiér. Ruských turistov podľa neho Turecko víta.

Ankara podľa premiéra stojí o dobré vzťahy s Ruskom a všetkými ďalšími krajinami, ktoré bojujú proti Islamskému štátu (IS), a chce s nimi spolupracovať. Zostrelené ruské lietadlo ale nebombardovalo pozície IS. "V tejto časti Sýrie nie je jediná pozícia IS," vyhlásil Davutoglu.

Rusi bombardujú umiernenú opozíciu

Rusom vraj Turci dávali jednoznačne najavo, že bombardovanie civilistov na tureckej hranici len vytvára nové vlny utečencov. Lekciou z incidentu tiež podľa Davutoglua je, že pri nekoordinovanom postupe dvoch rôznych koalícií bojujúcich proti IS v jednom vzdušnom priestore bude zložité vyhnúť sa v budúcnosti podobným nešťastiam.

"Ak bojujeme s IS, musíme bojovať len s ním. Nie proti umiernenej opozícii, proti civilistom. Aj včera (v nedeľu) Rusi bombardovali Idlíb a my sme prijímali úplne popálených ľudí. V Idlíbe IS nie je," upozornil turecký premiér a pripomenul aj ruské bombardovanie humanitárneho konvoja mieriaceho do sýrskeho Aleppo.

Turecko je ale podľa neho pripravené mať otvorené diplomatické či vojenské kanály s Ruskom a všetkými ďalšími krajinami, ktoré s IS bojujú.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred novinármi poznamenal, že posledný vývoj len potvrdzuje trvajúce aliančné znepokojenie zo zvýšených ruských vojenských spôsobilostí v Sýrii a teda na hraniciach aliancie. "Vítam každý kontakt medzi Moskvou a Ankarou. Dôležité je upokojiť napätie," povedal.

Ruský prezident Vladimir Putin sa počas globálneho summitu o klimatických zmenách (COP21), ktorý sa dnes začal v Paríži, nestretne so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Uviedol to dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Podľa Peskova takéto stretnutie nie je naplánované. "V harmonograme žiadne kontakty nie sú," uviedol. Hovorca však súčasne nevylúčil, že Putin sa v kuloároch parížskej konferencie stretne s americkým prezidentom Barackom Obamom.

01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:27