StoryEditor

Slovákom chceme na hranice vrátiť kontroly

26.09.2013, 23:59
Popredný predstaviteľ Slobodnej strany Rakúska Harald Jannach o prioritách v parlamentných voľbách:

Voľby v Rakúsku

Už túto nedeľu sa u našich západných susedov uskutočnia dôležité parlamentné voľby. Rozhodnú o tom, či sa pri moci udrží veľká proeurópska koalícia pod vedením sociálneho demokrata Wernera Faymanna, alebo sa do vlády dostanú protieurópske sily na čele s radikálnymi slobodnými.

Sľubujete návrat celodenných kontrol na východné hranice Rakúska, teda aj so Slovenskom. Prečo je to pre vás také dôležité?

Zavedenie dodatočných kontrol presadzujeme najmä kvôli nárastu zločinnosti v Rakúsku. Vývoj kriminality ukazuje, že práve cez východné hranice k nám prichádza veľká časť zločincov.

Proti obnoveniu kontrol v Schengene sú však všetky veľké strany. Nebude táto požiadavka problémom pre ľudovcov, s ktorými chcete vstúpiť do vlády?

Spoločnú koalíciu si vieme predstaviť so všetkými demokratickými stranami, nielen s ľudovcami. A pokiaľ ide o schengenskú otázku či ostatné témy, všetko záleží len na tom, ako sa dokážeme dohodnúť a aké podmienky si pre spoluprácu nastavíme.

Ďalšou kontroverznou témou je budúcnosť eura. Vládni sociálni demokrati aj ľudovci chcú spoločnú menu zachrániť, Team Stronach zase požaduje návrat k šilingu. Čo navrhujete vy?

Naša strana sa k šilingu nechce vrátiť. Ale to neznamená, že by sme boli spokojní s tým, ako sa súčasná veľká koalícia stavia k otázke eurovalu a záchrane eura za každú cenu. Ja osobne som za to, aby sa eurozóna rozdelila na dve časti – severnú so silnejším eurom a južnú so slabším. A ekonomicky slabšie krajiny rozhodne musia mať možnosť odísť z eurozóny.

Teda odmietate súčasnú podobu záchrany eura, keď sa zo spoločnej pokladnice nalievajú miliardy eur do chudobnejších krajín?

Sami vidíte, v akej situácii sa ocitli štáty na juhu Európy. Takáto politika je neudržateľná. Tieto krajiny sú nasilu udržiavané v eurozóne. Je to veľmi zlý prístup. Musí existovať spôsob, aby sa štáty, ktoré zaostávajú za ostatnými, mohli vrátiť k svojim národným menám.

A váš postoj k jadrovým elektrárňam na Slovensku?

Máme rovnaký názor, ako všetky ostatné rakúske strany. Sme proti atómovej energii a chceme dosiahnuť, aby sa postupne odstavili všetky jadrové elektrárne v Európe, teda aj tie na Slovensku. Samozrejme, vieme, že to bude veľmi ťažké. Ale potreba tohto kroku sa ukázala po havárii elektrárne v japonskej Fukušime. Rozhodne sme za to, aby energia vznikala výlučne na bezpečnej báze.

Slobodní majú pred voľbami 21-percentnú podporu, trúfate si dokonca na 30 percent. Môžete sa tak stať kľúčovým hráčom volieb. Máte ambíciu ísť do vlády?

Samozrejme, že áno. To je predsa cieľom každej strany, ktorá kandiduje v parlamentných voľbách. Jedine vo vláde môžete krajine priniesť zmeny, ktoré súrne potrebuje.

Vaša strana však býva označovaná za radikálnu a populistickú. Nebude to problém?

Nie je to pravda, nie sme radikáli ani populisti (smiech).

01 - Modified: 2005-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Peter Burian: Slovensko má v Bezpečnostnej rade zasadnúť na budúci rok
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-03-01 10:35:17 - Feat.: - Title: Litva uzavrela ďalšie dva hraničné priechody s Bieloruskom, chce tlmiť pašovanie 03 - Modified: 2024-01-03 17:30:01 - Feat.: - Title: Česko predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom, zachytili už desiatky prevádzačov 04 - Modified: 2024-01-03 15:57:51 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Kontroly na hraniciach nebudeme predlžovať, situácia je pokojná 05 - Modified: 2023-12-29 19:24:51 - Feat.: - Title: Prílev migrantov. Poľsko predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom do februára
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:26