StoryEditor

Novela zákona nič nevyriešila

25.06.2003, 00:00

Nočné rokovanie, hlasovanie bez rozpravy a pobúrené reakcie opozície sprevádzali schvaľovanie novely krajanského zákona v maďarskom parlamente. Novelu nakoniec väčšina vládnych poslancov schválila, ale tým sa vlastne nič nevyriešilo.
Niektoré hrany sa síce otupili, keď bila zo zákona vypustená napríklad zmienka o jednotnom maďarskom národe a výhody pre menšiny vyplývajúce zo zákona sa obmedzia len na školstvo a kultúru, ale podstata problému sa nezmenila: krajanský zákon sa vzťahuje na občanov susedných štátov, čím má exteritoriálne účinky. Maďarský minister zahraničných vecí László Kovács síce vo svojom vystúpení tvrdil, že novela bude vyhovovať všetkým susedným štátom a aj Európskej únii, ale pravda je kdesi inde. Vládni socialisti si so zákonom nevedia rady. Pred dvoma rokmi -- ešte ako opozičná strana -- totiž hlasovali za prijatie pôvodného zákona o zahraničných Maďaroch a od nástupu k moci v roku 2002 sa tohto bremena nevedia zbaviť. S blížiacim sa vstupom do Európskej únie sa stáva krajanský zákon pre vládne strany nechceným dieťaťom a nevedia, čo s ním.
Mnohé naznačuje postoj premiéra Pétera Medgyessyho ku kontroverznému zákonu. On osobne nemá s hlasovaním o pôvodnom zákone nič spoločné, pretože pred rokom 2002 nebol ani poslancom, dokonca ani členom Maďarskej socialistickej strany (MSZP). Keď išlo do tuhého a bolo zrejmé, že Slovensko neprijme ani novelu zákona, Medgyessy dal od všetkého ruky preč a radšej odcestoval na dovolenku do Álp. Novela sa tak prijímala v jeho neprítomnosti a Medgyessy nepricestoval ani na stretnutie premiérov Vyšehradskej skupiny, ktoré sa práve v týchto dňoch koná v Nízkych Tatrách. Nechal na predsedovi MSZP a ministrovi zahraničných vecí Kovácsovi, aby postup Maďarska vysvetlil partnerom vo V4, a predovšetkým slovenskému premiérovi Dzurindovi. Pre Kovácsa to nebude ľahká úloha, pretože Maďarsko nedodržalo sľub, že pred schválením novely bude o zákone konzultovať s predstaviteľmi susedných štátov. Maďarsko nepočkalo na pripomienky susedov a v rýchlosti novelu schválilo. Kovácsovi stačil súhlas predstaviteľov maďarskej menšiny, aby novelu do parlamentu predložil a vládnou väčšinou dal schváliť. Šéf maďarskej diplomacie dúfa, že aspoň Brusel už nebude mať proti krajanskému zákonu v novej podobe žiadne výhrady.
Na maďarskej vnútropolitickej scéne to však vrie a opozícia sa tak ľahko nezmieri s tým, že súčasná vládna koalícia siahla na krajanský zákon a podľa poslanca Zsolta Németha "poškodila národné záujmy Maďarov" a "zničila zákon, ktorý mal pomôcť menšinám". Maďarská občianska aliancia FIDESZ expremiéra Viktora Orbána využíva schválenie novely na ďalšie útoky na Medgyessyho vládu. "Spôsob schválenia novely bol karikatúrou demokracie. Pondelok bol smútočným dňom v maďarskom parlamente," vyhlásil Németh. Opozičný poslanec upozornil, že ústupky maďarskej diplomacie vo veci krajanského zákona sú jej kardinálnou chybou. "Veď slovenský premiér Dzurinda už vopred jasne povedal, že aj novela zákona bude pre Slovensko neprijateľná," dodal Németh.
Novela krajanského zákona je teda na svete a mnohé teraz závisí od praktických krokov maďarskej diplomacie. Pokiaľ dodrží svoj sľub a pomoc Maďarsko menšinám poskytne až po dohode s vládami susedných krajín, môžu sa spory vyvolané sporným zákonom postupne urovnať. Jedine týmto spôsobom sa môže maďarská menšina, napríklad, na Slovensku vyhnúť pripravovanému protizákonu, ktorý by znemožnil aplikáciu krajanského zákona na území Slovenska. Dzurinda už vyzval na rokovanie. Na ťahu je maďarská strana.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 00:34