StoryEditor

Únia víta rozšírenie schengenského priestoru

20.12.2007, 14:28
Autor:
SITASITA

Európska komisia (EK) vo štvrtok vyjadrila potešenie nad rozšírením schengenského priestoru. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso na margo udalosti vyhlásil: "Od dnešného dňa môžu ľudia cestovať v rámci 24 krajín schengenského priestoru bez stresu a bez kontrol na vnútorných pozemských či morských hraniciach -- tak z Portugalska do Poľska ako z Grécka do Fínska. Spoločným pričinením sme odstránili hraničné kontroly, tieto človekom umelo vybudované prekážky brániace mieru, slobode a jednote v Európe, a zároveň sme vytvorili podmienky pre zvýšenú bezpečnosť".
Franco Frattini, podpredseda EK zodpovedný za spravodlivosť, slobodu a bezpečnosť vyhlásil: "Priestor 24 krajín bez vnútorných hraníc je jedinečným a historickým úspechom. Rozšírenie schengenu demonštruje záväzok EÚ umožniť legálne cestovanie v rámci únie a do únie, pričom podporuje bezpečnosť vonkajších hraníc a tým posilňuje bezpečnosť všetkých občanov EÚ."
21. decembra 2007 sa Estónsko, Česká republika, Litva, Maďarsko, Lotyšsko, Malta, Poľsko, Slovensko a Slovinsko stanú členmi schengenského priestoru. Kontroly na vnútorných pozemných a námorných hraniciach medzi týmito štátmi a súčasnými 15 členskými štátmi budú zrušené. Výsledkom bude veľmi hmatateľné naplnenie ideálu voľného pohybu osôb: posledné rozšírenie zväčšuje zónu voľného pohybu o 4 278 km.
Od 21. decembra bude možné cestovať bez hraničnej kontroly z Pyrenejského polostrova do pobaltských štátov a z Grécka do Fínska.
Napojenie nových členov na Schengenský informačný systém, ktorý umožňuje výmenu informácií o hľadaných, nezvestných a vypovedaných osobách a stratenom a odcudzenom majetku, bolo zaručené pred podpísaním dohody o členstve. Ministri spravodlivosti a vnútorných vecí v novembri dospeli k záveru, že všetky kandidátske krajiny splnili kritériá schengenského acquis. Príprava nových vonkajších hraníc EÚ, financovaná cez Schengenský fond, stála 1 miliardu eur.
Kontroly na vonkajších hraniciach zostávajú nezmenené, keďže nové členské štáty EÚ uplatňujú od svojho vstupu acquis týkajúce sa vonkajšej hranice. Jediným rozdielom bude, že nové členské štáty budú tiež kontrolovať občanov tretích krajín v Schengenskom informačnom systéme (SIS). Tým, že policajné zložky na oboch stranách hranice budú mať prístup do SIS, sa posilní bezpečnosť na hraniciach.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:05