StoryEditor

Protitemelínska petícia otriasa rakúskou vládou

23.01.2002, 23:00

V Rakúsku aj včera pokračovala vojna slov a nervov medzi stranami vládnej koalície vyvolaná rozdielnym postojom k protitemelínskej podpisovej akcii a rozšíreniu Európskej únie. V nesmierne nervóznej atmosfére, ktorá vo Viedni panovala aj včera, zostáva stále otvorená možnosť rozpadu vlády ľudovcov kancelára Wolfganga Schüssela a nacionalistických Slobodných.
A to aj napriek tomu, že -- ako zdôraznili Schüssel i predsedníčka Slobodných Susanne Riessová-Passerová -- predčasné voľby si nepraje ani jedna z vládnych strán. Predák a faktická hlava Slobodných Jörg Haider však vyhlásil, že počíta s novými voľbami už na jar tohto roka.
"Som presvedčený, že nikto nechce nové voľby," povedal včera v mene svojej strany kancelár Schüssel. "V demokracii sa však ten, kto má dobré argumenty, nemusí volieb báť," dodal však zároveň predseda ľudovcov, ktorý znovu zdôraznil, že podpora rozšírenia EÚ musí zostať "základným kameňom politiky vlády".
To však odmietol Haider, ktorý včera vo svojom korutánskom sídle vyhlásil, že vláda musí mať iné priority. "Za základné kamene politiky kabinetu považujeme zvýšenie prídavkov na deti, boj s nezamestnanosťou, bezpečnosť pred jadrovým nebezpečenstvom a daňovou reformou," povedal Haider a dodal: "Rakúska vláda má za úlohu pracovať pre Rakúšanov, a nie byť nejakou filiálkou Bruselu pre rozšírenie." "Na prípadné predčasné voľby sme pripravení a nebojíme sa ich," vyhlásil faktický líder Slobodných.
Haider zároveň znovu vyzval, aby ľudovci podporili návrh protitemelínskej petície, ktorý požaduje, aby sa Česku zabránilo vo vstupe do Európskej únie, kým neuzavrie juhočeskú jadrovú elektráreň. "Vyše deväťstodvadsaťtisíc ľudí podpisom prejavilo svoju vôľu, aby sa spusteniu Temelína zabránilo. Preto nemôžeme veto voči českému vstupu do únie vylúčiť," povedal Haider.
Haider a ďalší predstavitelia Slobodných tiež včera znovu vyhlásili, že ďalším dôvodom na zablokovanie vstupu Česka do únie sú takzvané Benešove dekréty, na základe ktorých boli po vojne z Čiech a Moravy vysťahovaní sudetskí Nemci a zo Slovenska Maďari. "Takzvané Benešove dekréty proti nemeckej a maďarskej menšine v Československu sú významom a úmyslom pre dotknutých úplne porovnateľné s rasovými zákonmi nacistov," vyhlásil generálny tajomník Slobodných Peter Sichrovsky.
Podobne ako v prípade Temelína, ani s touto požiadavkou nesúhlasia nielen ľudovci, ale aj celá opozícia.
Pre rôzne názory vládnych strán na tieto otázky a čoraz tvrdšie vzájomné útoky však väčšina pozorovateľov vo Viedni uvádza, že sa kabinet nerozpadne. "Rozpad vlády je predstaviteľný len z jediného dôvodu -- že pánovi Haiderovi povolia nervy," povedal nemenovaný západný diplomat.
Proti predčasným voľbám hovoria i prieskumy verejnej mienky.
"Slobodní by predčasné voľby prehrali," uviedol šéf sociologického inštitútu OGM Wolfgang Bachmayer. Haiderovci by totiž získali asi 22 percent hlasov, zatiaľ čo ľudovci rovnako ako vo voľbách pred dvoma rokmi asi 27 percent. Polepšili by si opoziční sociálni demokrati s asi 35 percentami a zelení, ktorí by dostali asi dvanásť percent hlasov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 11:26