StoryEditor

Kto zaplatil za bulharské sestry

30.07.2007, 00:00
Česko, Slovensko, Katar a Bulharsko. Krajiny, ktoré podľa líbyjskej vlády figurujú medzi štátmi, ktoré prispeli do medzinárodného fondu na odškodnenie rodín detí nakazených vírusom HIV.

Odškodnenie dopomohlo k zrušeniu trestu smrti pre päť zdravotných sestier a palestínskeho lekára, ktorí podľa súdu úmyselne nakazili vírusom viac ako 400 detí.
Slovensko hovorí nie
Slovenská diplomacia poprela informácie, že by krajina prispela do medzinárodného fondu na odškodnenie rodín nakazených detí. "Ministerstvo zahraničných vecí trvá na tom, že ide o nepravdivú informáciu," potvrdil hovorca rezortu Ján Škoda. Ministerstvo financií bolo zdržanlivejšie. "Zatiaľ k tomu nemôžeme nič povedať. Nemôžeme to ani potvrdiť, ani vyvrátiť," povedal hovorca Miroslav Šmál. Rezort spravuje dlh Líbye voči Slovensku, ktorý je 130 miliónov dolárov (3,4 miliardy korún).
Ešte vo februári rokoval slovenský premiér Robert Fico o vrátení dlhu priamo v Líbyi. "Súčasťou rozhovorov bola aj otázka, či by sa časť z vráteného dlhu nemohla poskytnúť rodinám detí z HIV," potvrdila hovorkyňa vládneho Smeru-SD Katarína Kližanová-Rýsová. Slovensko však podľa nej môže peniaze poskytnúť len v prípade, ak ich Líbya vráti. Dlh Líbye vznikol ešte za čias Československa v 70. a 80. rokoch za nesplatené dodávky tankov a transportérov.
Bránia sa aj Česi
Takisto česká diplomacia tieto informácie vyvracia. "Na ničom takom sme sa nepodieľali ani s nami nikto o ničom takom nerokoval," potvrdila hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Zuzana Opletalová.
Medzinárodný fond každej rodine postihnutého dieťaťa vyplatil milión dolárov. Tieto peniaze údajne pochádzajú z pôžičky, ktorá mala byť splatená a dosahuje 460 miliónov dolárov. Fond bude tiež financovať ďalšiu liečbu detí a modernizáciu líbyjského systému zdravotnej starostlivosti. Prispieť do neho údajne sľúbilo 31 rôznych zdrojov, medzi nimi aj samotná Líbya.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 12:44