StoryEditor

Vyslanec OSN sa chce stretnúť s hlavnými šéfmi junty

01.10.2007, 08:41
Autor:
SITASITA

Osobitný vyslanec OSN Ibrahim Gambari sa v pondelok usiloval o schôdzku s dvoma najvyššími predstaviteľmi mjanmarskej vojenskej junty, Thanom Šweiom a Maungom Ayem, aby ich presvedčil na zmiernenie zákrokov proti demonštrantom. Deň predtým junta Gambarimu nečakane umožnila schôdzku s väznenou líderkou opozície Aun San Su Ťij. Mjanmarské úrady medzitým vyhlásili, že za krízu v krajine sú čiastočne zodpovedné zahraničné vlády. Mesto Rangún bolo počas Gambariho návštevy plné vojakov. V uliciach hliadkovalo približne 20 tisíc vojakov a policajtov. V protestoch pokračovali iba najneústupnejší demonštranti.
Demonštrácie v Mjanmarsku vypukli 19. augusta potom, ako vláda prudko zvýšila ceny palív. Na čelo protestov sa postavili budhistickí mnísi. Armáda potom zasiahla proti kláštorom, zatkla približne 1000 ľudí a najmenej desiatich zastrelila. Podľa diplomatov a disidentov je však počet obetí pravdepodobne vyšší.
V štáte Rakhine na západe Mjanmarska v nedeľu demonštrovali štyria mnísi a viac ako 800 civilistov, ale neskôr ich rozohnali. Oficiálny denník Nové svetlo Mjanmarska obvinilo rozhlasové stanice BBC a Hlas Ameriky z rozširovania "lží" a označilo ich za "sabotérov". Denník zároveň zverejnil fotografiu z provládnej demonštrácie, ktorá sa v sobotu konala v hlavnom meste Nepjito.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 07:55