TASR/AP
StoryEditor

Heger: Slovensko chce opäť naštartovať ekonomické vzťahy s Ukrajinou

28.05.2021, 11:04
Autor:
TASRTASR
Eduard Heger sa počas svojej návštevy stretne v Kyjeve so svojím náprotivkom, ukrajinským predsedom vlády Denysom Šmyhaľom a následne aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec podpíše v piatok dohodu o spolupráci medzi Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a jej ukrajinským partnerom.

Oznámil to na sociálnej sieti premiér Eduard Heger (OĽANO) počas svojej pracovnej návštevy v Kyjeve.

"Podporovať stabilitu Ukrajiny je v našom záujme, keďže sme blízki susedia. Potenciál však vidíme i v opätovnom naštartovaní našich ekonomických vzťahov," priblížil Heger.

"Ukrajinu podporujeme aj v jej snahe presadiť reformy, najmä v oblasti modernizácie ekonomiky a spravodlivosti. Je výsostným právom Ukrajincov, aby sa rozhodli, či sa chcú stať súčasťou EÚ. Naše príbehy sú si v niečom podobné, a preto sa veľmi rád podelím o naše skúsenosti," dodal predseda slovenskej vlády.

Heger sa počas svojej návštevy stretne v Kyjeve so svojím náprotivkom, ukrajinským predsedom vlády Denysom Šmyhaľom a následne aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským i predsedom tamojšieho parlamentu Dmytrom Razumkovom.

Taktiež položí veniec k hrobu neznámeho vojaka a uctí si pamiatku obetí hladomoru na Ukrajine. Navštívi tiež Národnú detskú špecializovanú nemocnicu Ochmatdyt v Kyjeve a jej predstaviteľom odovzdá symbolický certifikát humanitárnej pomoci.

V rámci návštevy si slovenský premiér pozrie aj prezentáciu slovenského projektu mestského osvetlenia v Kyjeve. "Ide o významný infraštruktúrny projekt a jednu z najväčších slovenských investícií v tomto meste," priblížil tlačový odbor Úradu vlády SR.

Na Slovensko sa Heger vráti v piatok večer.

01 - Modified: 2024-05-03 08:13:39 - Feat.: - Title: Fico o druhom pilieri: Nechceme ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením 02 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 03 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 04 - Modified: 2024-05-01 21:01:18 - Feat.: - Title: Slovensko by malo prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk, vyhlásil Fico v prejave 05 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 16:17