StoryEditor

Sarkozy chce silnú Európu

28.08.2007, 00:00
Silnejšie postavenie Európskej únie vo svete, stiahnutie vojakov z Iraku, EÚ bez Turecka. Takto si predstavuje zahraničné smerovania Francúzska prezident Nicolas Sarkozy.

Vo svojom prvom prejave o hlavných líniách zahraničnej politiky šéf Elyzejského paláca jednoznačne povedal, že chce, aby krajina galského kohúta mala silnejšie postavenie vo svete. Medzi absolútnu prioritu zahraničnej politiky označil Sarkozy európsku integráciu. Podľa neho neexistuje silné Francúzsko bez silnej Európy.
"Vzostup Európy ako dôležitého hráča na medzinárodnej scéne môže rozhodujúcim spôsobom prispieť k obnoveniu lepšie fungujúceho, spravodlivého a harmonického svetového poriadku," povedal v Paríži v prejave na stretnutí francúzskych veľvyslancov.
"Dvaja muži Francúzska, Nicolas Sarkozy a Bernard Kouchner (minister zahraničných vecí Francúzska, pozn. red.), sa rozhodli vrátiť krajine silu, ktorú sme počas Chiracovej éry na medzinárodnej scéne stratili," komentovala pre HN prejav prezidenta francúzska analytička Amaya Bloche-Lainé.
Priorita Európa
Šéf Francúzska ohlásil viacero iniciatív, ktoré sa týkajú EÚ, medzi nimi aj zriadenie komisie "múdrych," ktorí by riešili podobu únie o 20 rokov. "Je dobré, že znova spustil debatu o únii. Nikdy sa netajil tým, že chce rýchle prijatie zjednodušenej euroústavy. Tu za ním stojí aj Nemecko," povedala analytička. Podľa nej je to však zároveň oblasť, kde môže Sarkozy spomedzi svojich projektov očakávať najväčšie problémy. "Čakajú ho rokovania s partnermi, a musí zostať flexibilný."
Do júla 2008, keď začne Francúzsko predsedať EÚ, chce francúzsky prezident alebo premiér Francois Fillon "obehať" všetky členské krajiny únie.
Bushov priateľ velí na odchod z Iraku
Prezident, ktorý má za sebou 100 dní v úrade, vyjadril jasný nesúhlas Francúzska s vojnou v Iraku. Jedinú možnosť pre vojnou zmietanú oblasť vidí v politickom riešení situácie. Aj preto Sarkozy navrhol harmonogram odsunu vojsk. Bloche-Lainé tvrdí, že tu veľký posun v porovnaní s jeho predchodcom nenastal, ale je to otázka, v ktorej má Sarkozy individuálnu pozíciu od Spojených štátov. "Toto už hovoril aj Chirac, aby vojaci začali postupne odchádzať. Nevidím tu veľkú zmenu - od začiatku bol proti invázii, myslí si, že to bol zlý krok," povedala analytička.
Posledné neformálne stretnutie "pri hamburgeroch" v súkromnej rezidencii prezidenta Busha označili pozorovatelia ako jasný krok k otepleniu vzájomných vzťahov. "Áno. Sarkozy chce viac spolupráce s USA a prelomiť francúzsky antiamerikanizmus, ale jeho pozícia v otázke Iraku je jasná," myslí si Bloche-Lainé.
Na činy si počkáme
Ako sa francúzskej hlave štátu podarí zabrániť Iránčanom vyvíjať jadrový program, rozšíriť klub najmocnejších krajín sveta G8 o ďalších päť krajín, zabrániť konfliktu západu s islamom, zatiaľ nevedia odhadnúť ani analytici. "Otázne je, či Francúzsko samo na to ešte má a nezáleží len na nás," hovorí analytička.
"Isté je, že Sarkozy prišiel s novou rétorikou, ktorá sa Francúzom páči. Ale aj keď sa opýtate Kouchnera, čo to bude znamenať, ani on sám nevie celkom presne. Sarkozy nemá jasnú stratégiu, je tu zatiaľ iba silná vôľa veci zmeniť," tvrdí Bloch-Lainé.

 

01 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dôchodkové fondy bez príležitostí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 13:37