StoryEditor

Čo si na dovolenke kúpiť

20.06.2007, 00:00
Aj keď obrovské nákupy nie sú asi pre nikoho hlavným cieľom letnej dovolenky, mini nákupnú horúčku si nemusíte odoprieť. Veď vedeli by ste si predstaviť, že vašej rodine alebo priateľom neprinesiete z dovolenky žiaden suvenír?

Čo si môžeme kúpiť
V každej krajine zvyknú dovolenkári nakupovať rôzne suveníry, tričká, šiltovky alebo obrázky krajiny. "Myslím si však, že dnes sa už klienti nevenujú počas dovolenky nákupom tak, ako to bolo kedysi," hovorí Lucia Dugovičová z Cestovnej kancelárie Leonardo. "Skôr možno kúpia nejakú drobnosť, ručné práce a možno nejakú kresbu."
Čo sa oplatí alebo nie, vám bude vedieť určite poradiť delegát, ktorý sa v miestnych pomeroch vyzná. Mnohé veci je výhodné kúpiť ani tak nie kvôli cene, ako pre lepšiu kvalitu. "Z Grécka si klienti často dovezú kvalitný olivový olej. Nie je ani výrazne lacnejší ako u nás, ale má oveľa lepšiu chuť," hovorí Jana Grosošová z cestovnej kancelárie Aeolus. Rovnako aj med. Má inú konzistenciu, je hustejší a má výraznejšiu chuť. Z Turecka je zase veľmi ťažké vrátiť sa bez typického koberčeka. "Určite sa tam však zjednávajte o cene. Je to skvelý zážitok. Ale treba to brať vážne, miestni rýchlo vycítia, ak v skutočnosti nechcete nič kúpiť," radí Juraj Sliacky z cestovnej kancelárie Hydrotour.
A vrátiť sa z Egypta bez pomaľovaného papyrusu je takmer "hriechom".
Pozor na zlato
Takisto sa asi málokto vráti domov z dovolenky bez fľašky miestnej pálenky. Či už je to rakija z Chorvátska alebo metaxa z Grécka. K tomu pár typických cukroviniek, charakteristické koreniny a spomienky na leto pri mori vám zostanú ešte dlho do jesene.
Určite medzi najobľúbenejším nákupným tovarom je zlato a šperky. Odborníci sa zhodnú na tom, že pri ich kúpe v cudzej krajine treba byť naozaj opatrný. Určite netreba zlaté šperky kupovať na trhoviskách, parkoviskách alebo diaľničných odpočívadlách. Dokonca ak sa dokážete toho vzdať, ne treba kupovať zlato v zahraničí vôbec. Ak predsa len po takomto "suveníre" túžite, poraďte sa s delegátom, ktoré zlatníctva môžete považovať za dôveryhodné.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 22:26